Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kakva flota

Amerikanci kuhaju novi sukob: Organizira se velika koalicija, nosači aviona samo čekaju zapovijed

USS Dwight D. Eisenhower
USS Dwight D. Eisenhower Foto: Afp
Treći veliki svjetski sukob visi o koncu, a prije samo mjesec dana o njemu nitko nije ni mislio. Sjedinjene Države šalju flotilu u Crveno more, nastave li jemenski pobunjenici gađati brodove koji tamo plove, čeka ih odmazda.

Sjedinjenim Američkim Državama je prekipjelo. Otkako je Izrael započeo invaziju na područje Gaze, jemenski pobunjenici hutisti odlučili su iskazati podršku Palestincima napadajući više od 100 brodova koji pripadaju 35 različitih država. Da bi svjetska ekonomija funkcionirala, neophodno je da brodovi sigurno stižu u luke, a SAD im to namjerava omogućiti.

Prijetnja se nadvila nad hutiste kada je u Crveno more stigao razarač naoružan projektilima, a u Adenski zaljev udarna grupa nosača USS Dwight D. Eisenhower. Odluči li, predsjednik Joe Biden sad može s većom lakoćom zapapriti organizaciji čiji je otvoreni moto "Smrt Americi, smrt Izraelu".

Pročitajte i ovo Tučnjava profesora i učenika - 1 Nižu se reakcije Javnost stala u obranu profesora: Dnevnik Nove TV doznaje što su mu govorili učenici, a i što je on govorio njima

U tome će mu pomoći i multinacionalna koalicija za zaštitu pomorskog prometa na Crvenom moru pod nazivom Operation Prosperity Guardian, kojoj su se već pridružile Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španjolska, izvijestio je Reuters.

Ratni brodovi proveli su tjedne ispaljujući bespilotne letjelice i projektile s neba. Ipak, taj obrambeni pristup ekonomski je neodrživ. Projektili zemlja-zrak koji koštaju milijune dolara koriste se protiv bezbrojnih jeftinih iranskih dronova. Osim veće vojne prisutnosti, SAD će ulagati i u diplomaciju.

Pročitajte i ovo Nuklearni arsenal Sjeverne Koreje Testiraju moćno oružje Sjeverna Koreja pokrenula i drugi nuklearni reaktor: Novi izvor plutonija učinit će ih još većom prijetnjom

Saudijska Arabija na korak je od dogovora o produljenju prekida vatre s hutistima koji je u ožujku isposlovala Kina. Tako bi se mogao okončati rat koji je devet godina razarao Jemen i odnio stotine tisuća života. Ako do toga dođe, dogovor bi mogao uključivati ​​obvezu da se prekinu pomorski napadi.

Ipak, diplomacija može propasti, a hutisti možda neće poštovati dogovor, tvrde analitičari magazina Economist. Smatraju da Amerika i njezini saveznici zato moraju zadržati opciju udara na hutiste. Ni Iran ne želi sveobuhvatni regionalni rat, ali ako ne uspije obuzdati hutiste, SAD prijeti odmazdom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene