Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez posljedica za RH

Vujčić za Dnevnik: Bankarski sustav nam je siguran, izloženost prema Grčkoj je zanemariva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situaciju u Grčkoj i mogući utjecaj na Hrvatsku za Dnevnik Nove TV komentirao je i guverner HNB-a Boris Vujčić. Uvjerava da situacija u Grčkoj ne može izravno utjecati na domaće gospodarstvo - ali su neizravni učinci ipak mogući.

Kakva je izloženost hrvatskih banaka prema Grčkoj?

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 skup sport Koliko bankama plaćamo za naknade i što nam sve naplaćuju: Razlike su velike, pogledajte kako možete proći jeftinije Andrej Plenković ŠTEDIŠE MOGU BITI MIRNI Plenković: ''Nema potrebe da više itko podiže sredstva jer Sberbank je sada dio HPB-a''

Zanemariva, praktički nikakva. Naše banke su imale na strani pasive oko 14 milijuna, odnosno aktive oko milijun kuna izloženosti, što je stvarno zanemarivo pa ne očekujemo nikakav utjecaj onog što se događa u Grčkoj na naš bankarski sustav.

Kojim učincima jesmo izloženi?

Jedini značajniji efekti koji se mogu dogoditi su indirektni efekti od kretanja na deviznom tržištu i tržištu obveznica. Ono što smo danas vidjeli jest da je tržište na vrlo miran način prihvatilo ono što se dogodilo u Grčkoj, odnosno zatvaranje banaka i jučerašnju odluku ECB-a o ograničavanju likvidnosti za grčke banke, na način da netko jest deprecirao euro na početku radnog dana, ali nakon toga se vratio.

GRČKI DOMINO EFEKT 'To su blefiranja i prijetnje, a ne razgovori. Potez je na Njemačkoj'

Kako će se sve to odraziti na eurozonu i euro gospodarstvo, spominjali su se i crni scenariji i raspad eurozone?

Rekao bih da je u ovom trenutku eurozona puno bolje pripremljena na ovo što se događa u Grčkoj, nego što je to bilo na početku krize.

Koliko može donijeti problem MMF-u ova situacija s vraćanjem duga?

Vidjet ćemo što će se sutra dogoditi, ali to definitivno nije dobra vijest, kad niste u stanju servisirati dug prema MMF-u. Međutim, nakon toga je opet odluka na MMF-u i na drugim učesnicima u grčkom programu o tome što učiniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene