Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luka Brkić

DOMINO EFEKT 'To su blefiranja i prijetnje, a ne razgovori. Potez je na Njemačkoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O raspletu stanja u Grčkoj i mogućim posljedicama u Dnevniku Nove TV govorio je ekonomski analitičar Luka Brkić.

1. Gospodine Brkiću vidimo da ova situacija već izaziva potrese na međunarodnom financijskom tržištu, euro slabi, utječe na cijenu nafte, očekujete li još dramatičnije posljedice?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčki parlament dao potporu Tsiprasu 'Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama' Slika nije dostupna Novi dugovi se gomilaju Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu

Pod pretpostavkom da se ovako nastavi, da dođe do onog najlošijeg ishoda, dakle bankrot Grčke, eventualno izlazak iz eurozone i sve ovo o čemu se govori, onda naravno je logično očekivati još gore posljedice. Kako za Grčku i njezino stanovništvo ta ko i za Europu.

ŽIVOT BEZ BANAKA Grci se nadaju čudu: 'Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu'

2. Može li se situacija u Grčkoj odraziti na Hrvatsku? Guverner Vujčić i ministar Lalovac čuli smo, smiruju. Slažete li se s njihovim ocjenama?

U potpunosti. Dakle, direktnih posljedica na Hrvatsku i naše gospodarstvo to ne može imati iz ovih razloga koje su naveli obojica i još nekih drugih. Grčka već odavno nije vanjski trgovinski partner RH, prema tome ne treba o tome dalje širiti priču. Dakle to je točno, direktnih posljedica na Hrvatskuk ne treba očekivati.

3. Sutra im na naplatu stiže milijarda i 600 milijuna eura duga MMF-u. Vlada je objavila da ih neće platiti. Što će se dogoditi?

Vlada ih neće platiti sutra vjerojatno, no imate jedan tehnički detalj prema kojem imaju mjesec dana roka da se izvrši ta obaveza prema MMF-u. Dakle i u tehničkom smislu ima još vremena i posljednje karte nisu odigrane. Mislim da će Grčka u konačnici ipak otplatiti dug i MMF-u.

Grčka čeka zadnju slamku spasa u pregovorima s vjerovnicima

4. Za nedjelju je raspisan referendum o mjerama štednje. Što ako ih građani odbiju? Koji su mogući scenariji? Znači li to definitivan izlazak Grčke iz eurozone?

Treba reći da je taj razgovor na referendumu o takvim pitanjima, ja osobno ih ne bi podržao i naravno tumačim to kao jedan politički potez koji pokušava izboriti još čvršću poziciju grčkih pregovarača u čitavoj toj priči, a to je dobrim dijelom jedan neracionalan razgovor, da tako kažem. Više je to blefiranje i prijetnje nego razgovor. Ali scenarij u kojem bi Grčka izašla iz Eurozone, ukoliko bi se to na referendumu dogodilo, iako neka istraživanja pokazuju da to nije 100% pouzdani ishod, to u tehničkom smislu ne može biti preko noći napravljeno.

Objavljeno pitanje kojim će Grci na referendumu odlučiti o svojoj sudbini

Ne postoji formalno - pravni okvir za izlazak iz Eurozone, postoji mogućnost izlaska iz Europske unije, pa onda temeljem toga i naravno iz Eurozone, ali tada imate rok od dvije godine. Gledano strogo tehnički to se ne može dogoditi preko noći niti će se dogoditi preko noći. Ali ajde da i ja sada parafraziram kancelarku Merkel dakle s propasti eura i Eurozone propada koncept Europske unije. Čisti domino efekt.

5. Koje je vaše mišljenje, može li štednja Grčku izvući iz krize?

Ne, ja mislim da ne može. Ne samo Grčku nego i mnoge druge zemlje. Ali kad je riječ o eurozoni, kad je riječ o ovom problemu Grčke, mislim da prije svega Njemačka mora napraviti potez i promijeniti politiku. Treba drugačije preraspodijeliti svoj suficit, treba pokrenuti mjere javnih investicija u infrastrukturu, recimo, povećanje plaća i tako i istodobno odustajanja od rigoroznih mjera štednje. Bez ta dva poteza oporavak u euro zoni pa onda i Grčke teško je zamisliv.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene