Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Logor u Morinju

Crnogorska vojska spriječila uklanjanje spomen-ploče hrvatskim zatočenicima: "Imamo izričiti nalog Ministarstva…"

Spomen-ploča u Morinju
Spomen-ploča u Morinju Foto: Ministarstvo obrane RH
Pripadnici Vojske Crne Gore spriječili su u ponedjeljak komunalnu inspekciju općine Kotor da izvrši nalog Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, koja je naložila uklanjanje spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog objekta u Morinju, postavljene u spomen na hrvatsko zatočeništvo 1991. i 1992.

Pripadnici Vojske Crne Gore koji od prije petnaestak dana neprekidno dežuraju iza zaključane ograde napuštenog objekta, koji se ne koristi već 16 godina, nisu dopustili komunalnim inspektorima općine Kotor ulazak u krug vojnog objekta u Morinju, iako su im inspektori pokazali izvršni nalog Uprave da se spomen-ploča mora ukloniti.

Vojnici su komunalnim inspektorima kazali da imaju izričiti nalog pretpostavljenih da nikome ne dopuste ulaz u krug objekta. Ni nakon insistiranja komunalnih inspektora da straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Općini Kotor prošlog tjedna uručila državna Uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dopustili ulaz u objekt, ističući da im je “iz Ministarstva odbrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekat Morinj i dalje na snazi”.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKTUALNA PITANJA ''Suđenje pilotima je politička farsa'', kazao je Grlić Radman, a poslao je i poruku Grmoji i Mostu

Pročitajte i ovo Umirovljeni vojni piloti u Banskom dvorima - 1 u beogradu Odgođeno pripremno ročište hrvatskim pilotima: "Sud nema informaciju ni jesu li pozivi uručeni optuženima"

Spomen-ploču su 10. listopada otkrili crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane. Njome se ističe crnogorsko žaljenje zbog postojanja logora u Morinju i patnji hrvatskih branitelja koji su ondje bili zatočeni. Svečanosti postavljanja ploče bili su nazočni potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Postavljanje ploče naknadno je dovedeno u pitanje iz formalnih razloga, uz tvrdnje da je postavljena bez potrebne dozvole ministarstva kulture i lokalnih vlasti, zbog čega su dvojica ministara isključena iz postojeće tehničke vlade. Oni su pak ustvrdili da je ploča postavljenja sukladno važećim propisima koji se odnose na objekte koji su u vlasništvu ministarstva obrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene