Obavijesti Pretražite Navigacija
u beogradu

Odgođeno pripremno ročište hrvatskim pilotima: "Sud nema informaciju ni jesu li pozivi uručeni optuženima"

Aleksandar Olenik
Aleksandar Olenik Foto: Davor Javorovic/Pixsell
Na Višem sudu u Beogradu u petak se trebalo održati pripremno ročište u postupku koji je pokrenut protiv četvorice hrvatskih pilota zbog raketiranja izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti 1995. godine, no odgođeno je za 16. studenog.

Na Višem sudu u Beogradu u petak se trebalo održati pripremno ročište u postupku koji je pokrenut protiv četvorice hrvatskih pilota. No, ročište je odgođeno za 16. studenog. 

"Ročište je, praktički, samo formalno počelo, ali se nisu stekle niti su se mogle utvrditi neophodne pravno-tehničke pretpostavke da se održi - počevši od toga što sud nema informaciju ni jesu li pozivi uručeni optuženima, pa je sudac ročište odložio za 16. studenog u nadi da će se te stvari riješiti", rekao je Hini odvjetnik po službenoj dužnosti jednog optuženih Aleksandar Olenik.

Srpsko tužiteljstvo tereti pilote za raketiranje kolone s izbjeglicama 1995. godine na Petrovačkoj cesti. Još nije poznato hoće li im se suditi u odsutnosti.

Aleksandar Olenik, koji je branitelj po službenoj dužnosti okrivljenog Vladimira Mikca ranije u petak se obratio medijima. Novinari su ga pitali i kako komentira činjenicu da optužnica protiv pilota nije službeno stigla u Hrvatsku, što kažu iz Vlade.

"Sud je poslao zamolnicu, mislim da je u zamolnici i optužnica, to sam provjeravao ovaj tjedan. Odgovor nije stigao, mislim da je optužnica poslana u sklopu zamolnice Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske", rekao je Olenik, prenosi N1.

Pitali su ga i da objasni zašto je rekao da je došlo do ratnog zločina ako je on jedan od odvjetnika jednog od hrvatskih pilota.

"Točno, jest bio ratni zločin, ali ne postoje dokazi koji vezuju ovu četvoricu pilota s tim zločinom. Što se tiče političkih pritisaka i izjava, oni jesu sramotni i s obje strane i iz Republike Hrvatske, a pogotovo iz Srbije, a to jest eklatantni primjer pritisaka na sud od strane političara i pokušaja utjecaja na sud", rekao je Olenik.

Čudno je, dodao je, i to što Tužiteljstvo nije ni pokušalo pozvati pilote na saslušanje. "Imamo praksu u ovim predmetima, kad su optuženi hrvatski državljani, da se pošalje poziv, a onda se iz Hrvatske dobije odgovor da se to ne priznaje. Zašto tužiteljstvo u ovom predmetu nije ni pokušalo pozvati ih u tijeku istrage, ne znam", rekao je Olenik.

Odvjetnik je odgovarao i na pitanje na čemu će se temeljiti obrana pilota.

"Ne postoji dokaz da su ova četvorica povezana s ratnim zločinima. Sam događaj po količini dokaza nije sporan, ali je sporno ono što nitko dosad nije uspio utvrditi, ni Haag, ni Hrvatska, ni tužiteljstvo u BiH, a to je tko je odgovoran. Nikakve dokaze nisam vidio", rekao je odvjetnik.

Što se tiče proširenja optužnica, odvjetnik hrvatskog pilota rekao je da o tome nema informacija.

Pitali su ga i jesu li piloti unaprijed osuđeni u Srbiji.

"Ja se nadam da nisu i mislim da će pravomoćna presuda dati odgovor na to pitanje. Postoji opravdana bojazan da jesu, ali u ovom trenutku bi bilo preuranjeno rezonirati na taj način", rekao je Olenik.

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Njihovo postupanje, prema navodima optužnice, "za posljedicu je imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti", čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.

Olenik je prije otprilike mjesec dana rekao je da se još ne zna hoće li se optuženima, kako je to predložilo Tužiteljstvo, suditi u odsustvu s obzirom na to da su nedostupni srbijanskom pravosuđu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Strašne optužbe susjeda Rastu tenzije između Hrvatske i Srbije: "Europska unija u kojoj odlučuju ustaše nije mjesto za Srbiju"

Pročitajte i ovo Sudski čekić OPTUŽENI PILOTI Hrvatska neće postupiti po zamolnici iz Srbije: "Dosadašnji tijek postupka ukazuje na grubo nepoštivanje prava"

Pilotima koje srpsko tužiteljstvo tereti upućen je poziv za ročište, no hrvatsko Ministarstvo pravosuđa nije postupilo po zamolnici.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene