Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Europa sada"

Tko je čovjek koji je srušio Đukanovića u Podgorici: Bivši ministar, stranku osnovao prije četiri mjeseca...

Jakov Milatović
Jakov Milatović Foto: twitter/Jakov Milatovic
Jakov Milatović i njegova "Europa sada" najveći su pobjednici lokalnih izbora u Crnoj Gori.

Prema podacima crnogorskog izbornog Centra za demokratsku tranziciju (CDT), nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta u Podgorici lista "Svi za naš grad", čiji je nositelj Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića, osvojila je 38,1 posto glasova, odnosno 24 mandata u gradskoj skupštini. Listu je predvodio aktualni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Na drugom mjestu je najjača oporbena stranka, pokret "Europa sada", predvođen Jakovom Milatovićem, koji je osvojio 21,7 posto, odnosno 13 mandata. Oporbene stranke već su najavile da će zajednički formirati vlast u Podgorici, što znači da će imati ukupno 34 mandata, dok DPS ostaje na 24. "Europa sada", kao najjača među oporbenim strankama, predložit će gradonačelnika, a to će najvjerojatnije biti nositelj liste Milatović.

Pokret "Europa sada" imat će priliku u glavnom gradu Crne Gore nakon 24 godine poslati Đukanovićev DPS u opoziciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPAD SISTEMA Crnogorski parlament uzvraća udarac: Pokrenuta inicijativa za smjenu Mila Đukanovića

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SERIJA PREVRATA Raspad sustava: Crnogorski predsjednik predložio raspuštanje parlamenta

Projekt dva ministra, osnovan prije četiri mjeseca 

"Europa sada" osnovana je tek prije četiri mjeseca, a predvodio ju je Jakov Milatović, bivši ministar u vladi Zdravka Krivokapića

"Sretna sloboda, Podgoričani", kazao je Milatović nakon objave rezultata. "Hvala vam na podršci pokretu 'Europa sada'. Počinjemo raditi kako bismo što prije riješili probleme građana Podgorice, bez DPS-a, i da Podgoricu što prije učinimo boljim i pravednijim mjestom za život svih građana."

Ovakav rezultat pokreta "Europa sada" za mnoge je iznenađenje, imajući u vidu da je osnovan tek prije četiri mjeseca. Naime, u lipnju ove godine dvojica ministara u Vladi Zdravka Krivokapića, inače prvoj vladi formiranoj nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima 2020. godine, koji je kasnije srušen u parlamentu, odlučila su službeno ući u politiku, piše Nova.rs.

Tada su bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministar financija i socijalne skrbi Milojko Spajić osnovali pokret "Europa sada", koji nosi naziv njihova ekonomskog programa 42. Vlade Crne Gore. 27. lipnja najavili su da će Kongres pokreta održati krajem kolovoza - početkom rujna, kada će se znati tko su sve sada članovi Europe.

Njih dvojica su tvorci projekta "Europa sada", na temelju kojeg je minimalna plaća u Crnoj Gori povećana na 450 eura i reformiran porezni sustav, tako da poslodavci više ne plaćaju zdravstveno osiguranje za nezaposlene, već im plaćaju novac kao dio svoje neto zarade. Ta je reforma bila oštro kritizirana u javnosti zbog nedostatka sredstava za zdravstveni sustav.

"Htjeli smo predstaviti jednu ideju i nekoliko puta sam spomenuo da su ideja i principi važniji od toga tko će imati koju funkciju. Postoji pristupnica i ljudi se mogu slobodno prijaviti za ulazak u pokret. Želimo biti otvoreni za sve, bez obzira na to poznaje li nas netko ili ne", naglasio je tada Spajić.

Milatović je rekao da su njihova interesna skupina svi kojima je stalo do onoga što su predstavili kao svoj program, a to su poboljšanje životnog standarda Crne Gore, pravo i pravda i opipljive europske integracije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene