Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na summitu i Merkel i Hollande

NAPOKON ZA ISTIM STOLOM Putin i Porošenko o rješenju krize u Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka, francuski, ukrajinski i ruski predsjednik okupili su se u Parizu. Trebali bi razgovarati o budućnosti Ukrajine, ali s obzirom na rusku vojnu akciju, u središtu razgovora bit će Sirija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u petak u Elizejsku palaču na summit s francuskim, njemačkim i ukrajinskim kolegama koji će pokušati pridonijeti stabilizaciji mira u Ukrajini, ali i otvoriti mogućnost da se sljedećih mjeseci ukinu sankcije koje guše njegovu zemlju.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Petro Porošenko (Foto: AFP) Dao intervju za Bild Porošenko moli Merkel za pomoć: "Putin se vidi kao car, Ukrajinu želi za koloniju!"

Taj puno ranije predviđen summit održava se u sjeni sirijskog sukoba. Ukrajina drži da "vrijeme pritišće" te da treba raditi na najvišoj razini i stvoriti uvjete da bi se uklonile prepreke za konkretnu primjenu sporazuma iz Minska 2 do kraja prosinca, objasnio je francuski diplomatski izvor.

Svrha tog sporazuma, koji su zaključili isti sudionici 12. veljače u bjeloruskoj prijestolnici, je završetak sukoba proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, u kojima je od travnja 2014. na istoku Ukrajine poginulo više od 8000 ljudi.

Ruski je predsjednik, prije početka summita, kazao kako se nada da će dogovori iz Minska, ranije predloženi, napokon biti usvojeni te da će se početi primjenjivati kako bi konflikti na području istočne Ukrajine što prije završili.

'Računam na to da će dogovori iz Minska biti usvojeni, što do danas nije bio slučaj', rekao je Putin, a prenosi PressTV. (Hina)

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene