Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nose nuklearne glave

Putin nadgledao testiranje novog ruskog superoružja - Avangard i obznanio svijetu: "Iduće godine su na terenu"

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusko ministarstvo obrane izvršilo je posljednja testiranja hipersoničnih projektila, a rezultati testiranja su uspješni i projektili mogu krenuti u upotrebu, priopćeno je iz ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Oružje će biti raspoređeno u Rusiji tijekom 2019. godine", dodao je Putin u svojem priopćenju nakon što je nadgledao posljednje testiranje novog strateškog oružja u srijedu. Hipersonični projektil je posebna vrsta bojeve glave koja može letjeti kroz atmosferu vrlo velikim brzinama.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

To povećava domet projektila, potencijalno povećava točnost udara u metu, a obranu protiv takvog projektila čini gotovo nemogućnom, piše RT.

Dugotrajni let projektila zahtijeva posebnu zaštitu od vrućine i otpora koji se stvaraju pri letu hipersoničnom brzinom. Kina, SAD i Rusija smatraju se najnaprednijim državama u vojnim tehnologijama, a Moskva sada tvrdi kako u toj utrci pobjeđuje upravo novim raketnim sustavom Avangard.

"Test je upravo završen s potpunim uspjehom", pohvalio se ruski predsjednik Vladimir Putin. Dodao je kako će novi interkontinentalni raketni sustavi Avangard sposobni za nuklearne napade biti u Rusiji raspoređeni već tijekom sljedeće godine te da se radi o velikom događaju za oružane snage i cijelu zemlju. "Rusija je dobila novo strateško oružje", kazao je.

U odvojenom priopćenju, iz Kremlja se doznaje kako je projektil testiran u srijedu, ispaljen je s lokaliteta Dombarovsky u južnom dijelu Rusije i usmjeren na područje Kure na poluotoku Kamčatka. Projektil je na svojem putu izvršio niz vertikalnih i horizontalnih manevara i na kraju pogodio ciljano područje u zadanim granicama, navodi se u priopćenju.

Izgled projektila nije prikazan javnosti. Videosnimka koju je objavilo ministarstvo obrane pokazuje samo lansiranje, ali ne i let projektila niti trenutak pogotka mete. Putin je testiranje novog strateškog oružja pratio iz svojeg ureda u Moskvi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene