Prizori promrzlih migranata u natikačama neće više obilaziti svjetske medije jer od ponedjeljka, protivno njihovim željama, kreće iseljavanje iz kampa Vučjak kod Bihaća.

Galerija


Iako iz Europskog vijeća za ljudska prava podržavaju zatvaranje zbog loših uvjeta, migranti ne žele otići. Tvrde da ih otjerati mogu samo silom, a još od utorka bojkotiraju hranu, dok vodu dobivaju topljenjem snijega.

Vezani članci Minsko polje, ilustracija Poznati detalji stradanja migranata u šumi kod Saborskog, policija danas iz zraka pretražuje područje Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 6 Tisuće u ''igri'' koju pokušavaju desetke puta, sve dok ne prijeđu granicu: ''EU pokušava pretvoriti Bosnu u parkiralište za migrante koje oni sami ne žele''

Da je zatvaranje Vučjaka zbog katastrofalnih uvjeta neophodno, poručila je i povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović. Tvrdi da su uvjeti katastrofalni, a zatvaranje kampa, neizbježno.

„Prije skoro mjesec dana bila sam u Grčkoj, posjetila ostrva Lezbos, Samos i isto tako na terenu sam vidjela situaciju koja je isto tako katastrofalna, ali ono što sam vidjela na Vučjaku, dodatno uz to još u mojoj zemlji BiH je bilo zaista nešto što nisam nikada prije vidjela“ opisala je svoj prvi doživljaj kampa Mijatović.

Zatvaranje kampa potvrdio je i ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić. Više stotina migranata bit će premješteno u druge prihvatne centre, a za nekoliko tjedana u vojarnu kod Sarajeva gdje se dovršava odgovarajući prostor.

„Ako nas maknu odavde, mi ćemo se vratiti nakon jednog dana, jednog sata ili minuta. Vratit ćemo se ovdje“, ustrajan je migrant iz Afganistana.

No, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, inzistira da tako neće biti i da će se kamp zatvoriti.

Migranti su nezakonito u ovoj zemlji i mi moramo biti ti koji će određivati kako i na koji način upravljati ovom krizom, a ne mogu to jednostavno migranti“.

Migranti iz Vučjaka ne žele zbog jednostavnog razloga – tu su nadomak Europske unije. Kamp Vučjak je svega nekoliko kilometara od hrvatske granice, a kada ih presele u Sarajevo, do Hrvatske će im trebati puno više.

BiH je pod jakim međunarodnim pritiskom zbog nerješavanja problema migranata, pa tako Mijatović tvrdi da je ono što se trenutno događa u BiH sramotno.

„Neki politički akteri doprinose širenju dezinformacija i pothranjuju strahove lokalnog stanovništva time što o migrantima šire potpune neistine“, dodala je Mijatović.

Povjerenica je prozvala i hrvatsku policiju, zbog primjene takozvanog push-backa. „Hrvatske vlasti moraju okončati praksu vraćanja migranata u BiH i obaviti nezavisne, djelotvorne istrage na osnovu izvještaja o kolektivnom protjerivanju migranata i zlostavljanju koje čine policijske snage“, jasno je poručila te dodala kako takve radnje ne smiju proći nekažnjeno te kako se izvršitelji moraju „identificirati i sankcionirati“.

Hrvatska bilo kakvo kršenje pravila negira. Prema nekim procjenama, u BiH je trenutačno oko osam tisuća ilegalnih migranata. Oni koji su ostali u Vučjaku, od utorka bojkotiraju hranu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr