Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuela je rasporedila tenkove, svoje zračne i pomorske snage prema granici s Kolumbijom što predstavlja prvo veće vojno pokretanje u krizi s Kolumbijom, rekao je kolumbijski ministar obrane.


Taj potez dovodi do daljnje eskalacije napetosti u sporu zbog kolumbijske vojne akcije na teritoriju Ekvadora u kojoj je ubijen ljevičarski pobunjenički čelnik, javila je agencija Reuters. Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je izjavio da bi ta akcija mogla izazvati rat u toj regiji. 

>> Chavez upozorio Kolumbiju da ne ulazi na teritorij Venezuele

Vezani članci Prosvjedi u Kolumbiji - 1 Razgovarali smo s Kolumbijcem koji nam je opisao žestoke prosvjede zbog porezne reforme u jeku pandemije: ''Mogli bismo bankrotirati'' Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Tenkovi, oklopna vozila i 150.000 vojnika na granici Venezuele s Kolumbijom

Iako su Ekvador i Venezuela posljednjih dana poslali vojsku prema svojim granicama s Kolumbijom, do sada nije bilo uočljivijih pokreta teškog oružja.

Ispunjavajući Chavezovu zapovijed izdanu u nedjelju venezuelanska vojska je objavila da je počela slati 10 tenkovskih bojni prema granici i aktivirala zračne i pomorske snage, javio je Associated Press. 

"Između 85 i 90 posto posto vojnika je raspoređeno", rekao je general Jesus Gonzalez novinarima na konferenciji za tisak i dodao da su snage raspoređene uglavnom u tri pogranične regije.

Vojni analitičari kažu da bi takva mobilizacija mogla obuhvaćati više od 200 tenkova. Umirovljeni venezuelanski general Albero Muller Rojas, je za agenciju Associated Press je izjavio da postrojbe poslane na granicu s Kolumbijom uključuje oko 9000 ljudi.

Kolumbija je rekla da neće rasporediti dodatne snage na svojm granicama kao odgovor na mobilizacije u susjednim zemljama.