Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrambene vježbe

Raspoređeno 5600 vojnika na novom svjetskom frontu: "Odgovor na prijetnju protiv mira i suvereniteta"

Venezuela želi teritorij Gvajane - 5
Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro rasporedio je preko 5600 članova vojnog osoblja za "obrambene" vježbe kao odgovor na britansko raspoređivanje ratnog broda u blizini Gvajane, bivše britanske kolonije.

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro naredio je da više od 5600 vojnika sudjeluje u obrambenim vježbama nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo rasporedilo ratni brod u vode blizu obale Gvajane u znak podrške bivšoj britanskoj koloniji.

Maduro je rekao da pokreće akciju obrambene prirode kao odgovor na provokaciju i prijetnju Ujedinjenog Kraljevstva protiv mira i suvereniteta zemlje, izvijestio je Guardian.

Pročitajte i ovo Damir Pervan, prijatelj PRIJATELJ UBIO PRIJATELJA Policija potvrdila, Bjelovarčanin pregažen zbog osvete, mještani zgroženi: "Bili su kao prst i nokat, to je meni nezamislivo"

Velika Britanija poslala je HMS Trent usred teritorijalnog spora oko naftom bogate regije Essequibo, na koju pravo polaže Venezuela. Napetosti su eskalirale nakon što je na referendumu održanom u Venezueli podržano stvaranje nove venezuelanske države Essequibo, odbacujući nadležnost međunarodnog suda.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV PRIVEDEN Vjekoslav Potočanac Požeški HDZ-ovac priveden zbog obiteljskog nasilja: "Njegova supruga jutros ga je odlučila ostaviti, a on se protivio..."

Maduro je kritizirao potez Ujedinjenog Kraljevstva kao "vojnu prijetnju", naredivši aktiviranje oružanih snaga kod Essequiba. Naglasio je predanost Venezuele diplomaciji, ali je upozorio na prijetnje suverenitetu.

Gvajana i Venezuela složile su se ranije ovog mjeseca da će izbjegavati upotrebu sile i oduprijeti se rastućim napetostima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene