Venezuela je u utorak počela vojnu vježbu na granici s Kolumbijom razmještajući vojnike i upozoravajući na "prijetnje" susjedne države, koja je pak pozvala na "smirenost" suočena s novim napetostima.

Galerija


Venezuela je, priopćio je glavni stožer, počela razmještati 150 tisuća vojnika na granici s Kolumbijom radi vojne vježbe koju je zapovjedio predsjednik Nicolas Maduro, koji susjednu zemlju optužuje da "izvodi manevre" kako bi "izazvala sukob".

Vezani članci Prosvjedi u Kolumbiji - 1 Razgovarali smo s Kolumbijcem koji nam je opisao žestoke prosvjede zbog porezne reforme u jeku pandemije: ''Mogli bismo bankrotirati'' PRH Zoran Milanović Milanović o platformi: "Umjesto Cijepise ljudi koriste izraz za spolni akt." Objasnio i zašto je primio generala osuđenog za ratni zločin

Tenkovi, oklopna vozila naoružana raketama i deseci vojnika počeli su stizati u zračnu luku La Fria, u državi Tachira, izvijestio je AFP.

Na tom području koje graniči s Kolumbijom Maduro je prošli tjedan proglasio "narančastu uzbunu" nakon što je kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea optužio da "manevrima" potiče oružani sukob s Venezuelom.

Kolumbijski je predsjednik, s druge strane, rekao da neće nasjesti na provokacije te je odbacio optužbe da pokreće vojnu intervenciju protiv susjedne zemlje.

"Pozivamo sve Kolumbijce na smirenost znajući da raspolažemo dovoljno opremljenim i sposobnim snagama reda. Ne treba reagirati na prijetnje jer bi bila ludost misliti da bi mogle biti stvarne", rekla je novinarima kolumbijska potpredsjednica Marta Lucia Ramirez te ustvrdila da Kolumbija neće odgovarati na "provokacije".

Naglasila je da je Kolumbija aktivirala "sve međunarodne instrumente koji jamče mir u regiji"

Vježbe koje se odvijaju duž 2200 kilometara duge granice trebale bi trajati do 28. rujna, a u njima bi trebalo sudjelovati 150 tisuća vojnika od ukupno 365 tisuća, koliko ih ima Venezuela

Maduro redovito optužuje kolumbijskoga kolegu da ga pokušava svrgnuti terorističkim napadima, dok s druge strane Duque njega optužuje da je pružio utočište i potporu pripadnicima Farca, što je Caracas opovrgnuo.

Kolumbijski je predsjednik priznao vođu venezuelske oporbe Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika, kao i još pedeset zemalja, a Venezuela je u veljači zbog toga prekinula sve odnose s Bogotom. (Hina)