Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Velika Britanija glavna meta al-Qaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija postala je glavna meta terorističke mreže al-Qaide, a prošlogodišnji bombaški napadi na London samo su početak, objavio je britanski list Guardian pozivajući se na stručnjake za borbu protiv terorizma.

Obavještajni izvori, koji tvrde da imaju pristup najobuhvatnijim i svježim informacijama, kazali su za Guardian da se al-Qaida u Pakistanu regrupirala i bolje organizirala, unatoč četverogodišnjoj kampanji da se pohvata njezine vođe.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Prema Guardianu, stručnjaci strahuju da Velika Britanija nikada do sada nije bila tako jasna meta te da teroristi planiraju izvesti napad usporediv s napadima 11. rujna 2001. na SAD.

"Napade 7. srpnja 2005. smatraju samo početkom", rekao je neimenovani viši izvor. "Al-Qaida vidi Britaniju kao veliku priliku za smrtonosan napad i izazivanje neugodnosti vlastima", dodao je.

Tradicionalne britanske veze s Pakistanom čine je osobito laganom metom zbog tisuća ljudi koji svake godine putuju između dviju zemalja otežavajući vlastima praćenje mogućih sigurnosnih prijetnji, piše Guardian.

Terorističke skupine u Velikoj Britaniji razvijaju nove strukture, s vođom, osobom zaduženom za nabavu oružja i obuku te nekoliko dobrovoljaca.

Britanske obavještajne službe i policija tvrde da su uspješno
spriječili niz planiranih napada nakon londonskih napada u kojima su četvorica muslimanskih bombaša samoubojica usmrtili 52 putnika triju vlakova podzemne željeznice i autobusa.

No izvori upozoravaju da dobrovoljaca za zamjenu uhićenih nikada ne nedostaje.

Britanske vlasti nisu željele komentirati ova upozorenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene