Sjeverna Koreja tvrdi kako je u nedjelju uspješno provela nuklearni test čime je izazvala lavinu reakcija diljem svijeta.


Sjeverna Koreja jedina je zemlja koja je u ovom stoljeću testirala hidrogensku bombu.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: Getty Images) Dvije Koreje pregovaraju u jeku rasta napetosti zbog otkrića američkih špijunskih satelita Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Amerikanci osmislili program: "Sjeverna Koreja mogla bi rastaviti nuklearno oružje u godinu dana"

Usprkos sankcijama, izolaciji i prijetnjama, najzatvorenija država svijeta na čelu s Kim Jong Un-om ne odustaje od nuklearnog programa.

Posljednja događanja na Korejskom poluotoku izazvala su zabrinutost i strah od sukoba širih razmjera i uporabe nuklearnog oružja.

Devet zemalja na svijetu ima nuklearno oružje, a čak 92 posto nuklearnih bojevih glava u rukama je SAD-a i Rusije. Sjeverna Koreja posljednja je zemlja koja je razvila nuklearno oružje 2006., a prve su bile Sjedinjene Države s projektom Manhattan 1945. kada je oružje i prvi put testirano.

Od tada pa do 1996. godine i Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, diljem svijeta izvedeno je gotovo 2.050 nuklearnih testova. Najviše ih je izveo SAD - 1.032, potom Sovjetski savez 715, 210 Francuska, 45 Britanija, isto toliko Kina. U posljednjih 21. godinu bilo ih je deset. U Sjevernoj Koreji šest, dva u Indiji i dva u Pakistanu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr