Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u SAD-u

Utrka za Bijelu kuću i službeno je počela: Trumpove vatrene pristaše u ledenoj Iowi obavile su važan ritual

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Donald Trump nadmašio je u ponedjeljak svoje suparnike i osvojio prvo republikansko predsjedničko natjecanje 2024. održano u Iowi, prema projekcijama Edison Researcha, još jednom potvrđujući svoju dominaciju nad strankom dok traži treću uzastopnu republikansku nominaciju.

Bivši američki predsjednik Donald Trump po projekcijama ima minimalno 16 delegata iz Iowe, a njegovi protukandidati bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley i guverner Floride Ron DeSantis po četiri. Još 16 ih treba biti raspodijeljeno, pokazuju projekcije.

Stanovnici Iowe hrabro su se suočili s ekstremno niskim temperaturama kako bi se okupili u više od 1600 škola, društvenih centara i drugih mjesta na prvim državnim zborovima birača, čime je službeno počela utrka za predsjedničke izbore 2024.

Pročitajte i ovo Snježna oluja u SAD-u Arktička oluja Nezapamćeni val hladnoće paralizirao SAD: Ljudi se smrzavaju na -46 stupnjeva

Uvjerljiva pobjeda Trumpa u Iowi ojačala bi njegov argument da je on jedini republikanski kandidat sposoban suprotstaviti se demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu, unatoč četiri kaznena slučaja s kojima se suočava, a koji bi ga potencijalno mogli pretvoriti u osuđenika prije izbora 5. studenoga.

I DeSantis i Haley ciljali su na snažno drugo mjesto koje bi pokazalo da mogu spriječiti Trumpov neumoljivi pohod prema republikanskoj nominaciji. Oni su izrazili uvjerenost da će nadmašiti očekivanja u Iowi, iako niti jedan nije predvidio pobjedu.

Pročitajte i ovo Ribolov - 2 Ljuti kao fiš paprikaš Razbjesnilo ih poskupljenje: "Oni mogu s jednom dozvolom od Savudrije do Prevlake, a mi u krugu od pet kilometara moramo vaditi tri"

Demokrati iz Iowe u ponedjeljak nisu glasali za svoje predsjedničke kandidate jer je stranka promijenila kalendar nominacija.

U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca, no unutarstranački izbori u toj državi važni su simbolično jer nagovješćuju u kojem će se smjeru predsjednički izbori odvijati. Ta je država važna kao prvi službeni pokazatelj koliko neki kandidat ima izgleda na nacionalnoj pozornici.

Utrka republikanaca nakon Iowe seli se od države do države dok se ne utvrdi kandidat koji će se na izborima u studenom vrlo vjerojatno suprotstaviti aktualnom demokratskom predsjedniku Bidenu.

Pročitajte i ovo Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R) Poljska obećala pomoć Ukrajini Francuski ministar pozdravio "povratak" jedne zemlje u Europu: "Vajmarski trokut vraća se u život i smatram da je to dobro"

Što je zbor birača (engl. caucus)?

Zbor birača sastanak je na kojem birači drže i slušaju govore o kandidatima i tada se o njima izjašnjavaju.

Razlikuje se od izbora po tome što na njima birači na izborni dan dođu na glasačko mjesto i ubace listić u kutiju, a oni koji ne mogu doći mogu glasati poštom.

Zborovi birača u Iowi se pak održavaju samo navečer i birači moraju osobno doći na mjesto održavanja sastanka kako bi se njihov glas računao. Sastanci se održavaju u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama.

Organizira ih politička stranka, a klasične predizbore obično savezne države.

Takav način glasanja bio je mnogo rašireniji prije nego sada. Uz Iowu, zborovi birala održavaju se u još samo tri savezne države – Nevadi, Wyomingu i Sjevernoj Dakoti. Održavaju se i na američkim teritorijima kao što su Američka Samoa, Guam i Djevičanski Otoci.

Zašto su zborovi birača u Iowi važni?

Logističke poteškoće njihova održavanja čine Iowu dobrim pokazateljem snage kandidatove biračke baze. Oni koji su uspjeli pronaći način kako provesti ponedjeljak navečer u gimnastičkoj dvorani mjesne srednje škole za vrijeme snježne oluje vatreni su pristaše svojeg kandidata.

Povijesno, Iowa je bila važnija za demokratske predsjedničke kandidate nego republikanske.

Pročitajte i ovo Mislav Herman ŠEF ZAGREBAČKOG HDZ-A Hermanovoj majci sud promijenio kaznu i ne mora u zatvor, ali on to ne želi komentirati: "Suzdržao bih se"

Kako će demokrati provesti zborove birača u Iowi?

Za demokrate, zborovi birača 2024. bit će najvećim dijelom formalnost i neće imati znatnijeg utjecaja na izbornu utrku.

Suprotno od ranijih godina, demokrati u Iowi mogu ovaj put poštom poslati svoj izbor kandidata, na stranačkim zborovima uglavnom će se baviti administrativnim poslovima.

Koji kandidati vode?

Trump je u Iowi u značajnom vodstvu među republikanskim kandidatima. No građani Iowe znaju ponekad šokirati.

Godine 2020., demokratski kandidat Pete Buttigieg neočekivano je osvojio Iowu iako je bio relativna nepoznanica u odnosu prema suparnicima poput Bidena. Godine 2016., republikanski kandidat Ted Cruz osvojio je tu državu porazivši Trumpa, koji je kasnije tvrdio da je to bila prijevara.

Građani Iowe ponose se što se prvi izjašnjavaju u dugom procesu predsjedničkih izbora i često nagrađuju kandidate koji ih ozbiljno shvaćaju boraveći neko vrijeme u njihovoj državi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene