Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljska obećala pomoć Ukrajini

Francuski ministar pozdravio "povratak" jedne zemlje u Europu: "Vajmarski trokut vraća se u život i smatram da je to dobro"

Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R)
Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R) Foto: Afp
Francuski ministar vanjskih i europskih poslova Stéphane Séjourné pozdravio je, tijekom posjeta Varšavi u ponedjeljak, poljski "povratak u Europu“ te ponovno pokretanje tripartitne suradnje, zajedno s Njemačkom, u glavnim europskim pitanjima.

"Poljska se vratila u Europu, a time i nada da će brzo napredovati u europskim reformama koje su bitne za naše sugrađane”, izjavio je novi francuski ministar vanjskih i europskih poslova Stéphane Séjourné.

U Poljskoj je od izborne pobjede u listopadu na vlasti proeuropska koalicija koju predvodi bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Vajmarski trokut“, koji čine Pariz, Berlin i Varšava, "vraća se u život i smatram da je to dobro”, istaknuo je francuski šef diplomacije tijekom zajedničkog obraćanja novinarima sa svojim poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim.

Pročitajte i ovo Ilustracija FILMSKA POTJERA U ZAGREBU Je li moguće da je auto vozila 12-godišnja djevojčica? Policija istražuje tko je sudjelovao u divljoj vožnji, Mercedes bježao policiji i do 170 km/h

Sikorski je naglasio da je ova tripartitna suradnja "vrlo važna platforma“ za "budućnost našeg kontinenta". Francuski ministar istaknuo je važnost suradnje u pitanjima obrane, zaštite vladavine prava, energetske tranzicije, nuklearne suradnje i pitanja migracija. Oba ministra ponovno su potvrdila i svoju potporu Ukrajini.

"Ukrajinci imaju pravo biti umorni, ali mi nemamo“, odlučan je Sikorski.

Poljska je jedno od glavnih vojnih i političkih uporišta Kijeva koji se bori protiv ruske invazije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo proljetna temperatura Do četvrtka imamo priliku uživati u toplijem vremenu, ali onda se sve mijenja

Sikorski je tako pozdravio francusku vojnu nazočnost na istočnom krilu NATO-a, posebno 250 francuskih instruktora koji obučavaju ukrajinske vojnike u Poljskoj.

Na svojem prvom inozemnom putovanju, Séjourné je također posjetio Kijev i Berlin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene