Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljuti kao fiš paprikaš

Razbjesnilo ih poskupljenje: "Oni mogu s jednom dozvolom od Savudrije do Prevlake, a mi u krugu od pet kilometara moramo vaditi tri"

Aktualno Galerija Ribolov - 1 Ribolov - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ribolov - 2 Ribolov - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ribolov - 3 Ribolov - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ribolov - 4 Ribolov - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ribolov - 5 Galerija 1/5 >>
Slavonski ribiči su ogorčeni. S novom godinom, stiglo im je i novo poskupljenje ribolovnih dozvola. Za svoj hobi, na godinu, od sada će morati izdvojiti okruglih stotinu eura.

Danijel, u svojoj garaži, pažljivo priprema ribičku opremu, kaže, ovisno o tome na koju ribu ide.

"Za svaku vrstu ribe imam tri štapa. Znači, koja riba postoji, za nju imam tri štapa. Tri za šarana, tri za štuku, tri za smuđa", rekao je Danijel Šimunović, ribič.

Pročitajte i ovo Napad na maloljetnika stavljen pod nadzor U Slavonskom Brodu prije dva tjedna divljački napali maloljetnika, sada je policija privela jednu osobu

No užitak mu je pokvarilo poskupljenje ribolovne dozvole. Smatra, to je poskupljenje pretjerano i govori, ribiči su ljuti kao fiš paprikaš.

"Što kao fiš? Kao 10 fiševa su ljuti. Lani su nam podigli dozvolu za 100 kuna. Ništa nismo dobili, 100 eura je ribolovna dozvola sada. Bila je 80, sad su digli za 20 eura", poručio je Šimunović.

U ribolovnom savezu priznaju, ta je mjera nepopularna, no gospodarenje vodama, održavanje i poribljavanje, također je poskupjelo.

"Morali smo podići radi svih poskupljenja, troškova. Zato što je poskupjelo gorivo, održavati rad ribočuvarske službe, poribljavanje, sve živo, režije, zakupi, i jedan dio ide za natjecanja jer smo mi sportsko ribolovna udruga", objasnio je Igor Lončar iz Ribolovnog saveza Osječko-baranjske županije.

Pročitajte i ovo Snježna oluja u SAD-u Arktička oluja Nezapamćeni val hladnoće paralizirao SAD: Ljudi se smrzavaju na -46 stupnjeva

Pročitajte i ovo Ilustracija FILMSKA POTJERA U ZAGREBU Je li moguće da je auto vozila 12-godišnja djevojčica? Policija istražuje tko je sudjelovao u divljoj vožnji, Mercedes bježao policiji i do 170 km/h

Ribičima kada idu u ribolov, nikada se ne kaže sretno jer, upravo suprotno, mnogi od njih smatrat će to nesrećom, a mnogi od njih će se i naljutiti na vas ako im to kažete. Stoga se ribičima, kada idu u ribolov, kaže "Čisto i bistro", donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Ribičima ipak, objašnjenja saveza, nisu potpuno jasna.

"Kako će umirovljenik s 300, 400 eura mirovine dati 100 eura za dozvolu? Na moru ribiči s dozvolom pecaju od Savudrije do prevlake. S jednom dozvolom, a mi na krugu od pet kilometara moramo vaditi tri dozvole. Ako ću pecati tu na Karašici, nema dva i pol kilometra do nje. Ja moram vaditi Valpovačku dozvolu", istaknuo je Šimunović. 

Pročitajte i ovo Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R) Poljska obećala pomoć Ukrajini Francuski ministar pozdravio "povratak" jedne zemlje u Europu: "Vajmarski trokut vraća se u život i smatram da je to dobro"

Svaka nova dozvola, kaže, stajala bi ga novih 100 eura, pa nemaju isti status kao morske kolege. Na Jadranu, nastavlja, umirovljenici dozvolu plaćaju oko 14 eura.

"Neusporedivo je zato što oni nemaju ribočuvarsku službu, ne vrše poribljavanja, a kontrolu dozvola obavlja policija", izjavio je Lončar.

Svaki svoj izlazak na vodu, ribiči moraju prijaviti putem mobilne aplikacije mRibič, unijeti lokaciju i ribu koju su zadržali, a ni na to, govore, također, nisu se još potpuno naviknuli.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene