Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal

SAD špijunirao visoke dužnosnike UN-a i meksičku vladu: "Uvredljivo, prepotentno nametanje"

Antonio Gutteres
Antonio Gutteres Foto: Afp
UN je službeno izrazio zabrinutost Sjedinjenim Državama zbog napisa o američkom špijuniranju glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i drugih visokih dužnosnika UN-a, rekao je u utorak glasnogovornik UN-a.

"Jasno smo dali do znanja da takve radnje nisu u skladu s obvezama Sjedinjenih Država navedenih u Povelji Ujedinjenih naroda i konvenciji o povlasticama i imunitetima Ujedinjenih naroda", rekao je Stephane Dujarric.

I meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je u utorak Pentagon za špijuniranje njegove vlade nakon curenja informacija u američkim medijima i najavio je da će početi klasificirati podatke oružanih snaga kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strogo povjerljivo Američki istražitelji traže krivca za dijeljenje osjetljivih informacija: Kako su procurili tajni dokumenti?

Washington Post je prije nekoliko dana izvijestio o uočenim napetostima između meksičke mornarice i kopnene vojske, pozivajući se na brifing američke vojske koji je otkriven u curenju povjerljivih američkih vojnih zapisa.

Lopez Obrador opisao je u ponedjeljak objavljene američke obavještajne podatke kao "uvredljivo, prepotentno nametanje koje se ne bi trebalo prihvatiti ni pod kojim okolnostima".

Pročitajte i ovo Pentagon Pentagon Dokumenti koji su procurili otkrivaju puno više nego se mislilo: Čini se da SAD špijunira i svoje saveznike, među njima i Ukrajinu

Vjeruje se da je curenje informacija najozbiljniji sigurnosni proboj u SAD-u od objave više od 700 tisuća dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks 2010.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u subotu da to nije utjecalo na suradnju Washingtona s njegovim partnerima i saveznicima.

Zbog objave tajnih podataka uhićen je i optužen Jack Douglasa, pripadnik zrakoplovstva Nacionalne garda Massachusettsa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene