Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pentagon

Dokumenti koji su procurili otkrivaju puno više nego se mislilo: Čini se da SAD špijunira i svoje saveznike, među njima i Ukrajinu

Pentagon
Pentagon Foto: Getty Images
Kada su procurili dokumenti iz Pentagona svi su se većinom fokusirali na podatke o Ukrajini. Međutim, oni otkrivaju i puno više - čini se da SAD špijunira i svoje saveznike.

Tajni dokumenti iz Pentagona objavljeni na društvenim mrežama otkrili su nove informacije o ratnom stanju u Ukrajini, pokazujući koliko su duboko Sjedinjene Države prodrle u rusku vojsku i obavještajne službe, ali i pokazale kako se čini da Washington također špijunira neke od svojih najbližih saveznika, uključujući Ukrajinu, Izrael i Južnu Koreju. 

SAD bi mogao pokušati pritisnuti Izrael da pruži pomoć Ukrajini

Jedan od dokumenata iznosi scenariji kojim bi mogli navesti Izrael da isporuči Ukrajini smrtonosno oružje što je u suprotnosti s trenutnom izraelskom politikom.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Za Dnevnik Nove TV Analitičar o curenju povjerljivih dokumenata: "Prosuđujem da se radi o jednoj vrlo važnoj informatičkoj operaciji"

Dosadašnja politika Izraela obuhvaćala je pružanje humanitarne pomoći. Također surađuje s Ukrajinom na razvoju pametnog sustava ranog upozoravanja u obrani od raketa i projektila. Ali Izrael je odbio ukrajinske zahtjeve da im se isporuči robusnije oružje za protuzračnu obranu, poput izraelskog hvaljenog sustava za presretanje raketa, te je odbacio mogućnost da mu dostavi ofenzivno oružje, izbjegavajući provocirati Rusiju, prenosi New York Times.

Proruska hakerska skupina htjela je napasti kanadsku energetsku infrastrukturu

Hakerska skupina, pod vodstvom ruske Federalne sigurnosne službe, možda je kompromitirala I.P. adresu kanadske plinovodne tvrtke u veljači i prouzročila štetu njezinoj infrastrukturi.

Pročitajte i ovo Pentagon Istraga u tijeku Uzbuna u Pentagonu: Procurili dokumenti tajnih planova SAD-a i NATO-a za Ukrajinu, sve objavljeno na društvenim mrežama

Da je napad kibernetičke kriminalne skupine Zarya uspio, navodi se u izvješću obavještajnih službi, to bi bio prvi put da je obavještajna zajednica Sjedinjenih Država uočila prorusku hakersku skupinu kako izvodi napad na zapadne industrijske sustave.

Seul razapet između američke i svoje politike oko Ukrajine

Kada su se krajem prošle godine pojavili izvještaji da je Južna Koreja pristala prodati topničke granate kako bi pomogla Sjedinjenim Državama da obnove svoje zalihe, inzistirala je na tome da bi njihov "krajnji korisnik" trebala biti američka vojska. Ali interno, glavni suradnici predsjednika Yoon Suk Yeola bili su zabrinuti da će ih njihov američki saveznik preusmjeriti na Ukrajinu, navodi se u tajnim dokumenatima Pentagona.

Ovo saznanje SAD-a znači da su špijunirali jednog od svojih glavnih saveznika u Aziji. Južna Koreja je svjesna novinskih izvješća o procurjelim dokumentima i planirala je s Washingtonom razgovarati o tome, rekao je novinarima u nedjelju visoki vladin dužnosnik u Seulu, prenosi New York Times. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene