Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladao čvrstom rukom

Preminuo Kenan Evren - čovjek koji je izveo najkrvaviji državni udar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio je prvi pučist kojemu se sudilo za 'zločine protiv države'.

Bivši turski predsjednik Kenan Evren koji je došao na vlasti državnim udarom 1980. i više od devet godina vladao zemljom čvrstom rukom, umro je u subotu u bolnici u Ankari u 97. godini, javila je službena novinska agencija Anadolija.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Kamera se zatresla Drama usred intervjua! Erdoganu naglo pozlilo, prekinuto snimanje: "Loše mi je" Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Republikanske narodne stranke Šestorica za stolom Raspala se turska oporba uoči izbora: "Ova koalicija više nije platforma zdravog razuma"

Prvi pučist kojemu se sudilo za "zločine protiv države" i koji je 2014. osuđen na doživotni zatvor, liječio se u vojnoj bolnici GATA-i od 2012. Njegovo se zdravstveno stanje nedavno pogoršalo i disao je pomoću aparata.

Turska osuđuje Putinove izjave o armenskom pokolju

Državni udar koji je izveo bio je daleko najkrvaviji: stotine tisuća ljudi su bile uhićene, oko 250.000 optuženo, 50 pritvorenika pogubljeno, desetci su u zatvorima podlegli mučenju, a desetci tisuća Turaka izgnani.

Aktivistima za ljudska prava koji su osudili vješanje 17-godišnjeg mladića proglašenog krivim da je u sukobima nakon puča ubio vojnika, kratko je odgovorio: "Ako ne objesite one koji to zaslužuju, proširit će se poput virusa".

Evren je izgubio imunitet nakon ustavne reforme 2010. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene