Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne sviđa im se kritika

Turska osuđuje Putinove izjave o armenskom pokolju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je u petak osudila govor ruskog predsjednika Vladimira Putina na obilježavanju stote godišnjice pokolja nad Armencima u Erevanu gdje je izjavio da "nema opravdanja za masovna ubojstva".

"S obzirom na masovna ubojstva, protjerivanja... koje je Rusija provela na Kavkazu, središnjoj Aziji i u istočnoj Europi kroz prošlo stoljeće... smatramo da bi ona trebala najbolje znati što je to genocid i koje su njegove pravne dimenzije", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

"Odbacujemo i osuđujemo izjave ruskog predsjednika Putina", dodaje se u priopćenju.

'Bili su deportirani, masakrirani i odvedeni u smrt' - Ubijeno ih je 1,5 milijuna

Armenija je u petak, u nazočnosti francuskog i ruskog predsjednika Francoisa Hollandea i Vladimira Putina, obilježila stotu godišnjicu genocida nad svojim precima u Osmanskom Carstvu, dok Turska odbija priznati da se radilo o genocidu.

"Nema opravdanja za masovna ubojstva.... međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi spriječila da se ti tragični događaji ponove", rekao je Putin pred tisućama okupljenih u armenskom glavnom gradu.

Genocid nad Armencima priznaje dvadesetak država u svijetu, među kojima Francuska, Njemačka, Italija i Rusija, a nedavno je to priznao i Europski parlament, dok je papa Franjo ustvrdio da je pokolj 1915. bio "prvi genocid u 20. stoljeću". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene