Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijesna utrka

Petr Pavel pobjednik predsjedničkih izbora u Češkoj: Želi biti "predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a"

Petr Pavel na ulazu u izborno središte u Pragu
Petr Pavel na ulazu u izborno središte u Pragu Foto: Afp
Umirovljeni general NATO-a Petr Pavel pobjednik je predsjedničkih izbora u Češkoj nakon prebrojanih 90 posto glasačkih listića koji mu daju 57,07 posto glasova birača.

Njegov suparnik, bivši remijer i poslovni čovjek i milijarder Andrej Babiš osvojio je 42,92 posto glasova, pokazuju rezultati objavljeni na mrežnim stranicama Češkog ureda za statisttiku.

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga i bira guvernera središnje banke te ustavne suce.

Bivši pripadnik elitnih padbranskih snaga, 61-godišnji Pavel je tijekom izborne kampanje poručivao da želi biti "predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a".

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi sučeljavanje U drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj idu bivši premijer i bivši general

Njegov suparnik u drugom krugu, 68-godišnji Babiš, je poduzetnik porijeklom iz Slovačke, poslovni magnat u sektoru kemikalija, hrane, poljoprivrede i medija. Njegovo bogatstvo je bilo predmet pravosuđa, a izbore u drugom krugu je nazvao "referendumom o Babišu".

Napeta kampanja zbog dezinforamcija i prijetnja smrću

Kampanja između dva kruga izbora je bila oštra, s nizom dezinformacija uperenih većinom protiv Pavela te prijetnjama smrću upućenih Babišu i njegovoj obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet BiH General Pavel: NATO želi stabilnost na zapadnom Balkanu

Predsjednik na odlasku, Miloš Zeman, održavao je bliske veze s Moskvom sve do ruske invazije na Ukrajinu kada je napravio oštar zaokret.

Pavel se prijavio u vojsku tijekom komunističkog doba kada je Prag bio dio Varšavskog pakta pod vodstvom Sovjetskog Saveza, a odlikovan je za sudjelovanje u mirovnim operacijama u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih. Uzdigao se do zapovjednika češkog glavnog stožera i bio je predsjednik vojnog odbora NATO-a tri godine prije umirovljenja 2018.

Kandidirao se na platformi da njegova srednjoeuropska zemlja ostane čvrsto ukorijenjena u Europskoj uniji i NATO-u, te da podupire daljnju vojnu pomoć Ukrajini protiv ruske invazije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vojni odbor NATO-a General Pavel: Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba

Babiš je finale svoje kampanje izgradio na strahu od rata u Ukrajini izazvanog širenjem ruske invazije. Rekao je da bi ponudio posredovanje u mirovnim pregovorima i sugerirao da bi Pavel kao bivši vojnik mogao uvući Češku u rat.

Kao čelnik najveće oporbene stranke, Babiš je također predstavio glasanje kao prosvjed protiv vlade za koju je rekao da je učinila malo kako bi pomogla ljudima da se nose s naglim porastom cijena energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene