Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Članak 5.

Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: Afp
Sve zemlje članice NATO-a priznaju da članstvo Ukrajine u Savezu nije zamislivo sve dok traje rat s Rusijom.

Ukrajina vjerojatno neće dobiti pozivnicu za pristupanje NATO-u na nadolazećem samitu alijanse početkom srpnja u Washingtonu, rekla je u utorak u Bruxellesu američka veleposlanica pri savezu Julianne Smith.

Ne očekujem da savez pozove Ukrajinu na samitu koji se treba održati od 9. do 11. srpnja, rekla je Smith novinarima uoči sastanka ministara obrane NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

Samit u Washingtonu, smatra ona, trebao bi signalizirati da se savez nastavlja približavati Ukrajini i poduzima konkretne mjere za promicanje budućeg članstva te zemlje, koja je trenutačno u ratu s Rusijom.

Tijekom samita NATO-a prošle godine u Vilniusu, zemlje članice ponovno su potvrdile da je budućnost Ukrajine u NATO-u, ali nisu postavile nikakav vremenski okvir, što je uoči tog sastanka na vrhu želio predsjednik Vladimir Zelenski.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjene diljem kontinenta "Profesionalne vojske započinju ratove, ali ročnici u njima pobjeđuju": Velike promjene u europskim vojskama

Sve zemlje članice NATO-a priznaju da članstvo Ukrajine u Savezu nije zamislivo sve dok traje rat. To bi zapravo značilo sukob s Rusijom jer članak 5. saveza propisuje da je napad na jednu članicu napad na sve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene