Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna odluka

Senat odobrio milijarde pomoći Ukrajini i Izraelu, a glavna je tema bio i Trump

Senat je u utorak rano ujutro na glasovanju usvojio zakon o stranoj pomoći vrijedan 95,3 milijarde dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu, čime je dogovoren obračun sa Zastupničkim domom jer je predsjednik Parlamenta Mike Johnson kritizirao zakon.

Paket inozemne pomoći uključuje milijarde dolara za potporu Ukrajini i sigurnosnu pomoć Izraelu, kao i humanitarnu pomoć civilima u Gazi, na Zapadnoj obali i u Ukrajini.

Zakon je prošao u Senatu unatoč Johnsonovim kritikama zakona, a bivši predsjednik Donald Trump izražavao je protivljenje prijedlogu zakona tvrdeći da bi SAD trebao prestati pružati stranu pomoć ako nije u obliku zajma. Senat je glasovao 70 prema 29, a 22 republikanca glasala su za, uključujući vođu senatske manjine Mitcha McConnella.

Zakon uključuje 60 milijardi dolara za potporu Ukrajini u borbi protiv Rusije, 14,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći Izraelu, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći i 4,8 milijardi dolara za potporu regionalnim partnerima u indopacifičkoj regiji, priopćio je Odbor za odobrena sredstva Senata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u susjedstvu Jedan poziv iz vrtića užasnuo roditelje: "Nešto nam skrivaju, govore nam nebulozne priče"

Vođa većine u Senatu Chuck Schumer proslavio je usvajanje zakona, rekavši : "Prošle su godine, možda desetljeća, otkako je Senat usvojio zakon koji tako uvelike utječe ne samo na našu nacionalnu sigurnost, ne samo na sigurnost naših saveznika, već i na sigurnost zapadne demokracije", piše CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija u idućem desetljeću "Rusija se priprema za rat sa Zapadom": Stižu upozorenja na aktivnosti ruske vojske

Pročitajte i ovo Antičke amfore Rijetki primjerci Upali u kuću s jednim ciljem, no ovome se nisu nadali: Pogledajte što je pronašla policija u premetačini na jugu Hrvatske

Senat je nastavio napredovati u vezi s prijedlogom zakona jer je Trump ustvrdio da SAD ne bi trebao odobravati stranu pomoć ako se ne radi o zajmu, signalizirajući protivljenje zakonu. Trump je također naznačio da će potaknuti rusku agresiju na bilo koju zemlju članicu NATO-a koja ne plaća dovoljno.

Brojni republikanci u Senatu ili su branili ili umanjivali Trumpove komentare o NATO-u u ponedjeljak.

"100 posto sam iza njega", rekao je senator Tommy Tuberville o Trumpovoj izjavi da bi članice NATO-a trebale plaćati svoje dugove ili riskirati da Putin napadne njihovu zemlju.

Republikanac iz Alabame također je sugerirao da bi europski saveznici trebali biti "vrlo zabrinuti" zbog invazije, rekavši da bi se trebali zaštititi i ne oslanjati se na SAD, dodajući da zemlja "ne može zaštititi sve".

Senator Roger Marshall iz Kansasa rekao je da europski saveznici koji su zabrinuti zbog Trumpovih komentara moraju "prijeći preko toga". 

"Moraju ustati i biti čvrsti. Prvo moramo osigurati vlastitu granicu. Prvo se moramo pobrinuti za stvari ovdje kod kuće. Kada osiguramo vlastitu granicu, kada se pobrinemo za dom, super. Pomozimo i drugim ljudima", rekao je republikanac iz Kansasa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odmah se oglasio na društvenim mrežama.

"Zahvalan sam Chucku Schumeru,  Mitchu McConnellu i svakom američkom senatoru koji je podržao nastavak pomoći Ukrajini dok se borimo za slobodu, demokraciju i vrijednosti koje svi držimo. Nama u Ukrajini stalna pomoć SAD-a pomaže u spašavanju ljudskih života od ruskog terora. To znači da će se život nastaviti u našim gradovima. Uz pomoć američke pomoći blie smo pravednom miru u Ukrajini i vraćanju globalne stabilnosti, što rezultira povećanom sigurnošću i prosperitetom za sve Amerikance i cijeli slobodni svijet", poručio je. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene