Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anti NATO retorika

Donald Trump je napravio uslugu Europi

Donald Trump - 4
Donald Trump - 4 Foto: AFP
Posljednjih godina porasla je ukupna potrošnja za obranu, s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine. Glavno pitanje je ima li Europa snage ujediniti se bez Washingtona.

Jednim potezom tijekom vikenda Donald Trump oslobodio je Europu okova američkog sigurnosnog balona.

"Ne bih vas zaštitio, zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele", rekao je Trump jednom europskom čelniku o tome kako će odgovoriti ako njihovu zemlju napadne Rusija. "Morate platiti!"

Nije važno što je Trump govorio o tome što bi učinio ako druge zemlje NATO-a ne ispune cilj saveza o potrošnji od 2 posto ekonomske proizvodnje. Dovodeći u sumnju američku predanost NATO-u na tako izravan i temeljan način, on je učinkovito zabio kolac u srce saveza, piše kolumnist portala Politico Matthew Karnitschnig.

Gotovo da nije ni važno hoće li u ovoj fazi ponovno pobijediti, jasno je da je Europa ostala sama. Jedino pravo pitanje koje će izbori riješiti za europsku sigurnost je trenutak kolapsa NATO-a. Naravno, Bidenova administracija bi to osporila, tvrdeći da će, ako aktualni predsjednik ponovno pobijedi, NATO biti siguran kao i uvijek.

Europa bi bila luda kad bi svoju sigurnost svake četiri godine prepustila hirovima oko 50.000 američkih birača u tzv. swing-državama, odnosno koje ne glasaju konzistentno za demokrate i republikance. Upravo je 50.000 birača, ugrubo gledajući, činilo razliku na zadnjim predsjedničkim izborima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločin u Trpinji Osuđen na 20 godina: Mučili civile, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme i pasu travu pa ih strijeljali

Realnost je da tko god pobijedi u studenom, Trumpov MAGA pokret će još neko vrijeme ostati faktor u američkoj politici. Tko kaže da Trumpov republikanski nasljednik neće nastaviti s anti-NATO retorikom? To je rizik koji Europa ne može zanemariti.

Europa mora pripremiti plan B

Trump je pokazao razmjere svog utjecaja na Republikansku stranku, prisilivši je prošli tjedan da blokira zakonodavni paket koji je uključivao još jednu seriju prijeko potrebne vojne pomoći Ukrajini. Kongres SAD-a možda će u budućnosti pomoći Ukrajini, ali možda i neće.

Suština je da je postalo riskantno računati na Ameriku. S obzirom na to što je u igri - rizik od ruskog jarma, Europa nema drugog izbora nego početi pripremati plan B. Zasad su europski čelnici još uvijek u fazi ljutnje, odnosno poricanja.

Ono što Europljani ne vole čuti je da je Trump u pravu: oni su koristili NATO, a nisu ga (dovoljno) plaćali. Štoviše, uvijek je bilo nerealno očekivati da će SAD zauvijek plaćati račun za europsku sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči Valentinova Policija upozorava na prijevare na društvenim mrežama: "Ugledan liječnik traži veliku svotu novca, a zatim i romantičan susret.."

Međutim, nakon što je Trump izgubio od Bidena 2020., činilo se da se sve vratilo u normalu. Biden, koji je doživotno posvećen transatlantskoj suradnji, nastojao je popraviti štetu koju je Trump napravio NATO-u dopustivši Europljanima da se vrate u svoju zonu komfora.

Porasla ukupna potrošnja za obranu 

Iako je ukupna potrošnja za obranu porasla posljednjih godina u Europi - kao što je i trebala, s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine - to još uvijek nije dovoljno. Očekuje se da će samo 11 od 31 članice NATO-a ispuniti cilj potrošnje 2023. na primjer, prema podacima samog NATO-a. Njemačka, glavna meta Trumpova gnjeva, tek treba postići granicu od 2 posto. Međutim, vjerojatno hoće ove godine makar zato što se njemačka ekonomija smanjuje.

Temeljnije pitanje je imaju li Europljani uopće snage ujediniti se i braniti se bez vodeće ruke Washingtona. Povijest sugerira da će se samo vratiti tipkanju i utonuti u kaos. Prisjetite se kako se Europa nosila s raspadom Jugoslavije 1990-ih.

Pročitajte i ovo KBC Split Važno dostignuće Veliki uspjeh splitskih liječnika u liječenju srčanih zalistaka

"Europa ne može ostati ujedinjena bez Sjedinjenih Država", rekao je Biden u govoru u Senatu 1995. tijekom krize u Bosni. "U Europi ne postoji moralni centar."

Europa sada ima priliku dokazati da nije u pravu.

Ako uspiju, zahvalit će samo jednoj osobi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene