Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajina dobiva članstvo

LOBIRA, ALI NE IDE Novi problem za (ne)moćnog Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izborima za privremene članice UN-a koji će se održati u četvrtak Vladimira Putina čeka vrlo neugodna situacija.

Dok njegovi borbeni avioni nemilice bacaju bombe u Siriji, za moćnog ruskog predsjednika Vladimira Putina na pomolu je novi problem pred kojim je praktički bespomoćan.

Naime, Ukrajina, s kojom je Putin u napetim odnosima podupirući proruske separatiste u istočnom dijelu i odcjepljenje Krima, uskoro će dobiti svoje mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, kao privremena članica, i to je praktički gotova stvar, piše AP.

Moćni Putin, premda je Rusija stalna članica Ujedinjenih naroda, na ovo nema nikakav utjecaj jer jedini uvjet koji moraju ispuniti novi kandidati za privremeno članstvo u Vijeću sigurnosti a uz Ukrajinu su to još Egipat, Japan, Senegal i Urugvaj, je trećina glasova od 193 stalnih zemalja članica UN-a. Tako da je dvogodišnji mandat nove petorke gotovo sto posto osiguran i počinje s 1. siječnjem 2016. godine, Rusi se ipak ne predaju tako lako i lobiraju protiv članstva Ukrajine.

Pročitajte i ovo Požar na Krimu Rat u Europi VIDEO/FOTO Apokaliptične scene na Krimu: Plameni jezici i stup gustog dima iznad luke i grada nakon napada dronom Vijeće sigurnosti UN-a Vijeće sigurnosti UN-a Apsurd unatoč ukrajinskom apelu: "Ovo je najgora prvotravanjska šala i snažan podsjetnik da nešto nije u redu"

Ljepotica s moćnim Putinom

'Članstvo u Vijeću sigurnosti za nas ima veliku važnost zbog ruske agresije u Ukrajini - ovo je prvi puta da imamo praktički nezamislivu situaciju - da je jedna stalna članica UN-a agresor u Ukrajini protiv koje vodi rat', kazao je Pavlo Klimkin, ukrajinski ministar vanjskih poslova koji se u New Yorku sastao sa UN-ovim ambasadorima. Poručio je i kako će odnosi s Rusijom, zbog aneksije Krima i njezina političkog miješanja u ukrajinskoj Donbas regiji, biti sve samo ne pomirljivi, prenosi News.com.au.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene