Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve ankete

Ukrajina: 46 kandidata za predsjednika, vodi lista milijardera Porošenka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborno povjerenstvo zaduženo za organiziranje predsjedničkih izbora 25. svibnja u Ukrajini objavilo je u ponedjeljak da je zaprimljeno 46 kandidatura, među kojima milijardera Petra Porošenka, koji vodi u ispitivanjima mnijenja, te bivše premijerke Julije Timošenko.

Objavljena nakon isteka roka za prijave u nedjelju navečer, lista sadrži veliki broj "malih kandidata" poput čelnika židovske zajednice Vadima Rabinoviča ili predstavnika Ukrajinske internetske stranke Dartha Vadera.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama Slika nije dostupna Oporba traži hitne izbore Ukrajina: Saveznik Julije Timošenko novi predsjednik parlamenta

Lista bi se trebala skratiti nakon razmatranja prijava s kandidaturama koje će trajati do 4. travnja. Kampanja je dobila poticaj u četvrtak s kandidaturom Timošenko koja se s 53 godine čini odlučna za novi pokušaj nakon što ju je 2010. pobijedio Viktor Janukovič.

Vitalij Kličko odustao od kandidature za predsjednika Ukrajine

U petak je kandidaturu objavio favorit Petar Porošenko, čije financijsko carstvo ide od čokolade do medija i jedini je oligarh koji je otvoreno podržavao proeuropske prosvjede. U subotu je dobio podršku nekadašnjeg boksačkog prvaka Vitalija Klička.

Slabo stojeći u ispitivanjima, Stranka regija smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča, kandidirala je Mihaila Dobkina, bivšeg guvernera rusofone pokrajine Harkiv, ali nekoliko njezinih predstavnika ušlo je u utrku bez službene podrške stranke, poput bivšeg zamjenika premijera Jurija Bojka.

Sa strane proeuropskih nacionalista, Stranka Svoboda podržava kandidaturu svojeg čelnika Olega Tjanjiboka, a paravojna radikalna skupina Desni sektor Dmitra Jaroša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene