Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukinuta institucija isprike vojne hunte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinski je sudac Norberto Oyarbite svojom presudom otvorio put za pokretanje sudskih procesa protiv dužnosnika argentinske vojne hunte krajem 70-ih i početkom 80-ih.

Oyarbitae je presudio da je isprika bivšeg ministra gospodarstva Jose Alfreda Martinez de Hoza i bivšeg ministra vanjskih poslova Albana Harguindeguya neustavna. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nestao otpor vojnoj hunti Mijanmar: Raspuštena stranka Aung San Suu Kyi Slika nije dostupna Preuzeli vlast Vojna hunta imenovala novog predsjednika

Sada će im moći biti suđeno za otmicu dva poslovna čovjeka. Naime, nakon povratka civilne vlasti 1983. godine, u Argentini je donesen zakon kojim se bivšim dužnosnicima hunte omogućuje izbjegavanje kazne tako što bi se ispričali za nedjela. 

Razdoblje diktature u Argentini, u kojem vojska provodila oštre mjere protiv svih koji su joj se protivili trajao je od 1976. do 1983 godine. U tom razdoblju hunta je ubila između 10 000 i 30 000 "nestalih" osoba, a deseci tisuća su mučeni i zlostavljani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene