Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Argentinski je sudac Norberto Oyarbite svojom presudom otvorio put za pokretanje sudskih procesa protiv dužnosnika argentinske vojne hunte krajem 70-ih i početkom 80-ih.


Oyarbitae je presudio da je isprika bivšeg ministra gospodarstva Jose Alfreda Martinez de Hoza i bivšeg ministra vanjskih poslova Albana Harguindeguya neustavna. 

Vezani članci Slika nije dostupna Vojna hunta imenovala novog predsjednika Slika nije dostupna UN: Tek manji dio pomoći stiže žrtvama ciklona

Sada će im moći biti suđeno za otmicu dva poslovna čovjeka. Naime, nakon povratka civilne vlasti 1983. godine, u Argentini je donesen zakon kojim se bivšim dužnosnicima hunte omogućuje izbjegavanje kazne tako što bi se ispričali za nedjela. 

Razdoblje diktature u Argentini, u kojem vojska provodila oštre mjere protiv svih koji su joj se protivili trajao je od 1976. do 1983 godine. U tom razdoblju hunta je ubila između 10 000 i 30 000 "nestalih" osoba, a deseci tisuća su mučeni i zlostavljani.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju