Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razotkriveni su

Uhićeni načelnik općine i još šest osoba zbog sumnji u korupciju i kriminal: Razotkrila ih aplikacija

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Policija je po nalogu tužiteljstva u BiH uhitila načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića te još šest osoba zbog korupcije i kriminala, a razotkriveni su jer su za komunikaciju koristili aplikaciju Sky čije je dešifriranje diljem Europe poslužilo za rasvjetljivanje kaznenih djela.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je nakon jučerašnjeg pretresa više objekata priveden u pritvor MUP-a Županije Sarajevo zajedno sa sinom Seidom, tajnicom općine Almom Destanović i poduzetnikom Elmedinom Karišikom, te još četiri osobe jer ih tužiteljstvo tereti za organizirani kriminal, zloporabu položaja ili ovlasti, pranje novca te primanje i davanje mita.

Prema priopćenju Županijskog tužiteljstva Sarajevo sumnjiče se da su od 2019. do svibnja 2023. Hadžibajrić i Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom skupinom. Pojedini njezini članovi su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky kako bi prikrivali tragove te dogovarali počinjenje kaznenih djela.

Prema navodima tužiteljstva, načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, koji je i potpredsjednik stranke Narodnog europskog saveza (NES), samo je za dodjeljivanje nekretnine na području te općine primio mito u iznosu od 75.000 eura. Osumnjičeni se terete i za nezakonito izdavanje u zakup parking prostora za najmanje tri tvrtke koje su istodobno kontrolirali, te su na taj način nezakonito zaradili više stotina tisuća maraka.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvozili iz rafinerija Pala kriminalna skupina: Švercali gorivo iz Hrvatske i Slovenije, pogledajte gdje su sakrili milijune eura

Pročitajte i ovo Akcija policije Akcija policije i USKOK-a FOTO/VIDEO Objavljeni detalji i snimka uhićenja beskrupulozne bande koja je varala starije osobe

Nakon kriminalističke obrade u policiji uhićeni će tijekom dana biti predani u nadležnost Tužiteljstva Županije Sarajevo.

Tijekom pretresa zgrade općine i drugih objekata koje su koristili osumnjičeni pronađena je i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti, naveli su iz policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija u Srbiji Pao lanac elitne prostitucije! Djevojke birali na bizaran način, a sat vremena koštao je 200 eura

Skupina u kojoj je bio načelnik općine Stari Grad Sarajevo razotkrivena je zahvaljujući dešifriranju aplikacije Sky koja se koristila za međusobnu komunikaciju kriminalaca. Podatke u ovome slučaju je BiH dobila od EUROPOL-a.

Bivši ministar sigurnosti BiH i čelnik stranke Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić najavio je kako će uz pomoć podataka iz ove komunikacijske aplikacije ukloniti brojni pokrovitelji teškoga kriminala.

"Zahvaljujući Sky aplikaciji, na području regije se otkriva da iza narkokartela praktično stoje policijsko-obavještajni, pravosudni i politički vrhovi. Sky će očistiti Bosnu i Hercegovinu od mnogih političara, a dio policijskih struktura je već pao", rekao je Radončić za državnu Bosanskohercegovačku radio televiziju BHRT.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene