Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luke, heroin, trgovina ljudima

Kako je ruska invazija podijelila mafiju: "Mi smo lopovi, mi smo protiv svake države, ali smo odlučili da smo za Ukrajinu"

Uhićenje na Crnom moru
Uhićenje na Crnom moru Foto: Afp
Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih zemalja Europe. Rusija također. Njihovo podzemlje godinama surađuje, međusobno i s vlastima. Invazija u veljači 2022. podijelila ih je na dvije frakcije, a to bi moglo promijeniti sliku globalnog kriminala.

Ruska invazija na Ukrajinu imala je posljedice i na sektor o kojemu se malo govori - kriminalno podzemlje. Velika većina okorjelih ukrajinskih mafijaša prestala je surađivati ​​sa svojim ruskim kolegama. "Mi smo lopovi, mi smo protiv svake države, ali smo odlučili da smo za Ukrajinu", rekao je jedan gangster. Unosne rute krijumčarenja heroina mijenjaju se i utječu na cijene i profit ilegalnih skupina diljem svijeta. Ova pojava mogla bi promijeniti lice globalnog kriminala.

Zemlja se bori s korupcijom otkako je napustila Sovjetski Savez 1991. Revolucija na Majdanu 2013. svrgnula je korumpiranog predsjednika i dio oligarha iza njega, ali reforme koje je 2019. proveo predsjednik  Volodimir Zelenski u najboljem su slučaju polovično uspješne. Kako piše Economist, prije invazije Ukrajina je svrstavana na 34. mjesto od 193 zemlje po indeksu kriminala, a na treće mjesto u Europi.

Tri su aspekta povezivala Ukrajinu s globalnim kriminalnim tržištima. Prvo, krijumčarska "superautocesta" koja povezuje Rusiju i Ukrajinu prolazi kroz dijelove istočne Ukrajine koje je Rusija okupirala 2014. Druga su globalna krijumčarska središta u Odesi i drugim crnomorskim lukama i za kraj su tu tvornice u Ukrajini za proizvodnju ilegalne robe za izvoz.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klan Polverino Bizaran slučaj u Italiji: Mafijaši obitelji čovjeka kojeg su greškom rastopili u kiselini ponudili 60 tisuća eura i stan

S Balkana preko Ukrajine heroin stizao u EU

Ukrajina je bila rastuća tranzitna ruta za heroin iz Afganistana, među ostalim i preko Balkana - prije rata imala je četvrtu najveću zapljenu heroina u Europi. Kokain iz Latinske Amerike tekao je Crnim morem. U drugom smjeru mafijaši su izvozili oružje u Aziju i Afriku, posebice iz luke Mikolajiv. U 2020. Ukrajina je pretekla Kinu i postala najveći europski izvor ilegalnog duhana. Rasla je i lokalna proizvodnja amfetamina.

Rat je sve promijenio stvarajući okruženje neprihvatljivog rizika za međunarodnu nezakonitu trgovinu, stoji u novom izvješću američke vlade. Crnomorske luke zatvorene su za plovidbu ili je ona značajno ograničena. Granica između vladine Ukrajine i teritorija koje je okupirala Rusija prekinuo je slavnu "superautocestu". Novačenje u Ukrajini lišilo je podzemlje radne snage, dok je izvanredno stanje zaustavilo širok raspon kriminalnih aktivnosti.

Krijumčarenje ljudi u porastu

Ukrajinski gangsteri također izbjegavaju svoje ruske kolege. "Jedna je stvar nazvati se kriminalcem, a sasvim drugo da se o njemu misli kao o izdajniku", kaže autor Mark Galeotti. Svoje ilegalne aktivnosti sad stavljaju u drugu svrhu. Jedna je krijumčarenje ljudi. UN procjenjuje da je oko pet milijuna ukrajinskih izbjeglica u Europi te sugerira da bi do 100.000 moglo postati žrtvama trgovine ljudima. Postoji i tržište za krijumčarenje vojnih obveznika iz Ukrajine. Krijumčari navodno naplaćuju od 5000 do 10.000 eura. Ipak, zasad razmjeri trgovine ljudima nisu toliko loši kolika su bila očekivanja Europola.

Najveći od svih rizika dolazi iz procesa rekonstrukcije. Prošlog mjeseca Svjetska banka procijenila je troškove obnavljanja Ukrajine na 411 milijardi dolara, uključujući 92 milijarde dolara za transport i 69 milijardi dolara za stanovanje. Takvi veliki projekti lako bi mogli postati plijen mafije koja namješta sustave javne nabave i sustave nadmetanja kako bi dobila pristup zemljištu, subvencijama i dozvolama.

Pročitajte i ovo Ilustracija - talijanski specijalci Ubojstva i obračuni Eskalacija mafijaškog nasilja? Tri pogubljenja u tjedan dana: "Grad sve više nalikuje Napulju"

Nije sve tako sivo?

Ipak, postoji mogućnost trajnog smanjenja organiziranog kriminala u Ukrajini. Glavni napor mora doći iznutra. U siječnju je Zelenski otpustio četiri zamjenika ministra i pet regionalnih guvernera zbog mita, navodi Reuters. Ukrajinsko članstvo u EU-u je još jako daleko, ali upravo pristupni period, kao što nam pokazuje i domaće iskustvo, zna biti vrijeme najuspjelijih reformi.

Dugoročni utjecaj rata na kriminal u Rusiji vjerojatno će biti opasniji. Država je od 2022. pojačala veze s organiziranim kriminalcima. Ruski mafijaši koji djeluju izvan zemlje morali su položiti dio svog profita na takozvane crne račune kojima mogu pristupiti ruski špijuni kako bi pokrili svoje operativne troškove, a i sami kriminalci su unovačeni da djeluju kao agenti obavještajne službe, posebice kako bi pomogli u nabavi ratne opreme pod embargom. Zahtjev za maskiranjem prekograničnih transakcija ili zaobilaženjem zapadnog financijskog sustava dodatno će smanjiti transparentnost. Zato analitičari predviđaju da bi zemlja koja je za kriminal nekoć bila Eden mogla doživjeti svoju podzemnu renesansu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene