Obavijesti Pretražite Navigacija
izvozili iz rafinerija

Pala kriminalna skupina: Švercali gorivo iz Hrvatske i Slovenije, pogledajte gdje su sakrili milijune eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Guliver Image
Trojica kriminalaca švercala su gorivo u Italiju. Talijanske vlasti zamrznule su imovinu u vrijednosti od 149 milijuna eura. Gorivo je uvezeno preko dviju tvrtki sa sjedištem u EU-u iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja.

Ured europskog javnog tužitelja u Bologni i talijanska financijska policija Parme (Guardia di Finanza) izvršili su jučer nalog za zamrzavanje imovine u iznosu do 149 milijuna eura, objavio je Ured europskog tužitelja. Kako su objasnili, radi se o istrazi kriminalne grupe koja je švercala gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju, navodi se u priopćenju EPPO-a.

Nalog za zamrzavanje izdao je istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije tvrtke uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu.

Tijekom pretresa talijanska je policija otkrila milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od tvrtki pod istragom.

Istragom je obuhvaćena kriminalna skupina koju čine tri osobe, svi Talijani koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su gorivo unosili na talijanski teritorij iz Hrvatske i Slovenije i preprodavali ga po niskoj cijeni koristeći niz fiktivnih tvrtki kao posrednike.

Goriva uvezena vozilima hrvatskog transportnog poduzeća

"Gorivo je na kraju prodavano tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju dotičnih petrokemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene gospodarske subjekte", objavio je EPPO.

Prema istrazi, gorivo je uvezeno preko dviju tvrtki sa sjedištem u EU-u iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja. Gorivo je prodavano na 17 benzinskih pumpi u talijanskim gradovima Parmi, Piacenzi, Reggio Emiliji, Modeni, Ferrari, Brescii, Lodiju i Veroni.

U tijeku ove istrage, koju su započele talijanske vlasti, a na koju se pozvao EPPO 2022., već je u lipnju 2019. izvršen nalog za pretragu sjedišta tvrtke sa sjedištem u Parmi, što je dovelo do zapljene 1,5 milijuna eura u gotovini, uključujući oko 190.000 eura u američkim dolarima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene