Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićeni Čečeni osumnjičeni za smrt Politkovskaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska policija uhitila je dvojicu Čečena osumnjičenih za ubojstvo novinarke Ane Politkovskaje, piše dnevnik Komsomoljskaja pravda.

 Novine se pozivaju na izvore bliske istrazi koji su obznanili da su Čečeni uhićeni nakon analize fotografija koje su na dan ubojstva snimili vojni sateliti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ruski mediji o uhićenima za ubojstvo novinarke Slika nije dostupna Berezovski za ubojstvo Politkovskaje optužuje Kremlj

"Zadržana su dvojica. Obojica su Čečeni. Njihova imena zasad se drže u tajnosti", rekao je izvor.

Komsomoljskaja pravda također piše da je prošle godine na dan ubojstva Politkovskaje 7. listopada, koji je ujedno rođendan ruskog predsjednika Vladimira Putina, sigurnosni državni aparat bio u visokom stanju pripravnosti, tako da je satelit nad Moskvom mogao snimiti i ubojicu i automobil kojim se odvezao nakon što je počinio zločin.

Ruska novinarka Ana Politkovskaja (48), glasna kritičarka rata u Čečeniji, pronađena je mrtva u svojoj zgradi u Moskvi.

Politkovskaja, majka dvoje djece, bila je poznata po tome što je pisala da ruske snage krše ljudska prava Čečena i što je usprkos snažnom pritisku vlasti ostala kritična prema ratu u Čečeniji. Zbog njezina ratnog izvještavanja njome su se često bavili ruski političari, a katkad i tajne službe. Znali su je uhititi, a žalila se i da joj prijete.

Politkovskaja je godine 2004. dobila nagradu Ulysses za najbolju europsku novinsku reportažu, a godinu dana kasnije nagradu Leipzig za slobodu medija.

Američki State Department i niz međunarodnih humanitarnih
organizacija, uključujući Amnesty International i Freedom House, pozvali su ruske vlasti da provedu temeljitu istragu ubojstva ove neovisne novinarke koja je bila dobro poznata na Zapadu, te da izvedu pred lice pravde počinitelje zločina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene