Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ruski mediji o uhićenima za ubojstvo novinarke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je ruski glavni tužitelj Jurij Čajka objavio vijest o uhićenju deset osoba povezanih s ubojstvom novinarke i aktivistice za ljudska prava Ane Politkovskaje, ruski mediji bave se neimenovanim vanjskim neprijateljima i čečenskim bandama.

Čajka je izjavio kako je istraga došla do zaključka da je naručitelj ubojstva 'u inozemstvu', a da je motiv diskreditacija Rusije i ruskog državnog vrha.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak

Iako Čajka nije navodio imena, ruski mediji zaključili su prema opisu motiva kako se smatra da je naručitelj Boris Berezovski, ruski oligarh koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji.

Izvestija piše da je Čajka potvrdio njihovu teoriju kako iza ubojstva stoji Berezovski te da je naručivanjem ubojstva on pomogao u destabilizaciji Rusije i diskreditaciji njezinih čelnika, što je, prema Čajki, glavna motivacija zločina.

'Nakon ubojstva zapadni mediji su proveli antirusku kampanju i gotovo svaki europski političar tražio je objašnjenje od ruskih vlasti', navode novine dodajući da izjava Čajke da se Politkovskaja susrela s osobom koja je naručila ubojstvo daju još veću vjerodostojnost teoriji o Berezovskom kao naručitelju. 

Sin Politkovskaje, Ilja, rekao je za Gazetu da se njegova majka sastala s Berezovskim.

'To je prva faza. Zaista, zadržani su osumnjičeni, ali naručitelj
nije pronađen - a to je najvažnije', rekla je odvjetnica obitelji
Politkovskaje, Ana Stavicka.

Berezovski je izjavio za Kommersant kako ga nisu iznenadile
implikacije glavnog tužitelja i ponovno je okrivio Kremlj.

Tisak piše da su Politkovskaju, oštru kritičarku ruskog predsjednika Vladimira Putina i rata u Čečeniji, ubila trojica Čečena - braća Mahmudov. Oni se smatraju neposrednim organizatorima i počiniteljima ubojstva. Rusko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv trojice braće i Magomedova Dimeljhanova, rekao je odvjetnik jednog od optuženih.

Pripadnici moskovske policije, jedan major i trojica bivših
pripadnika, terete se za pomaganje u praćenju novinarke, ubijene 7. listopada prošle godine ispred stana u Moskvi, pišu Vedomosti.

Oni je navodno nisu ubili zbog osobnog odnosa prema njoj i njezinim člancima, nego za veliki novčani iznos.

U međuvremenu rusko pravosuđe istražuje jesu li osumnjičeni i optuženi u ovom slučaju povezani i s drugim političkim ubojstvima, kao što je prošlogodišnje ubojstvo prvog potpredsjednika Ruske središnje banke Andreja Kozlova te glavnog urednika ruskog izdanja časopisa Forbes Paula Hlebnikova, piše Kommersant.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene