Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićena Isabel Peron

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska policija uhitila je u nekadašnju argentinsku predsjednicu Isabelu Peron u njezinu domu u gradu Villanueva de la Canada, zapadno od Madrida.

"Uhićenje je izvršeno nakon što je prije nekoliko sati madridski Interpol izdao uhidbeni nalog", priopćeno je iz opće uprave španjolske policije u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lobiranje za Erdogana U Rotterdamu turskoj ministrici spriječili ulazak u konzulat Slika nije dostupna Izbjegnuta tragedija Trogodišnja djevojčica pala pod vlak na peronu, spašena u zadnji tren

Španjolski sud naredio je u četvrtak uhićenje 75-godišnje Peron, nakon uhidbenog naloga argentinskog pravosuđa u okviru istrage o nestanku jednog političkog oponenta tijekom njezina predsjedničkog mandata (1974.-1976.).

Nalog za uhićenje Marije Estele Martinez de Peron, poznatije kao Isabela, 75-godišnje udovice Juana Perona, predsjednika u tri mandata, izdao je ranije u četvrtak argentinski sud.

Isabela Peron prisegnula je za predsjednicu 1974. godine nakon smrti svog supruga. Njezina vlada svrgnuta je državnim udarom 1976. Isabela Peron živi u Španjolskoj od 1981. godine.

Argentinski sudac Hector Acosta želi Peron ispitati u vezi nestanka ljevičara Hectora Alde Fagettija Gallega 1976., u vrijeme kada je obnašala dužnost predsjednice.

Drugi argentinski sudac istražuje povezanost Isabele Peron s
desničarskim odredima smrti koji su, kako se tvrdi, odgovorni za likvidaciju 1500 ljudi. Radi se o Argentinskom protukomunističkom savezu (AAA ili Trostruki A) koji je većinu ljudi likvidirao tijekom kratke vladavine Isabele Peron od 1974.-76. godine.

Prije mogućeg izručenja Argentini, Peron će se morati pojaviti na španjolskom sudu.

Isabela Peron zbog straha od sudskog progona živi u Španjolskoj u potpunoj izolaciji, a odsustvo iz javnog života opravdavala je krhkim zdravljem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene