Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desne stranke

Udruženi populisti zazuzeli bi drugo mjesto u Europskom parlamentu

Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP)
Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP) afp
Aktualno Galerija Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP) Europski parlament, ilustracija (Foto: AFP) Foto: afp +0 Izbori za Europski parlament (Ilustracija: Getty) Galerija 1/2 >>
Udruže li se desne populističke stranke u jednu političku opciju mogle bi postati druga po brojnosti koalicija u sljedećem sazivu Europskog parlamenta, pokazalo je istraživanje što ga je u četvrtak objavio Europski parlament.

Desno orijentirane stranke trenutno su podijeljene u tri skupine, a ako se udruže zajedno će osvojiti 173 zastupnička mjesta od ukupno 751, pokazuju objedinjena nacionalna istraživanja provedena uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak će biti malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola Glasački listići Mala škola izbora (Ne)važeći glasački listići: Što sve nije dopušteno napraviti tijekom glasanja?

Populisti bi prema toj anketi mogli osvojiti samo sedam mjesta manje od Europske pučke stranke (EPP) koja drži vodeću poziciju sa 180 osvojenih mjesta i dosta više od socijaldemokrata i liberala koji prema tom istraživanju osvajaju 149, odnosno 76 mjesta.

Zamjenik talijanskog premijera i čelnik antiimigracijske Sjeverne lige Matteo Salvini pozvao je populiste i euroskeptike da se ujedine, no pitanje je hoće li se to dogoditi.

Njegova stranka mogla bi s 26 mjesta postati druga najjača nacionalna stranka u Europskom parlamentu, odmah iza njemačke vladajuće koalicije (CDU-CSU), kojoj se predviđa 30 mjesta.

Istraživanje iz ožujka predviđalo je trima populističkim skupinama 171 mjesto, EPP-u 182, socijaldemokratima 156 i liberalima 79.

U posljednje istraživanje uključena je i Velika Britanija s obzirom da je privremeno odgodila izlazak iz Europske unije. (Hina)

Aktualno Ne gubite živce: Pogledajte gdje se i kad očekuju najveće gužve zbog uskrsnih blagdana Gužv, iIlustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gužv, iIlustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gužva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Ne gubite živce: Pogledajte gdje se i kad očekuju najveće gužve zbog uskrsnih blagdana 1/2 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene