Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski susret Rusije i SAD-a

Udaljeni samo metar i pol: Amerika objavila snimke incidenta iznad Baltika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europsko zapovjedništvo američke vojske objavilo je dramatične snimke trenutka u kojem ruski Su-27 borbeni avion iznad Baltičkog mora leti na udaljenosti od oko metra i pol od američkog Force RC-135 aviona za izviđanje.

Presijecanje se odvilo u ponedjeljak, dok je američka letjelica "letjela u međunarodnom zračnom prostoru", tvrdi Meghan Henderson, glasnogovornica Europskog zapovjedništva.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Estonski ministar obrane Hanno Pevkur u obilasku NATO-ovih vježbi u Estoniji Spriječavanje sukoba Potpisali sporazum: Baltičke zemlje gradit će bunkere uz granicu s Rusijom

Ruski avion bio je naoružan i njegova je kretnja bila "nepredvidljiva", američki dužnosnik rekao je CNN-u, te objasnio da je zbog blizine letjelice ovaj manevar ocijenjen nesigurnim.

"Zbog velike brzine i slabe kontrole (ruske) letjelice tijekom presijecanja, ovaj potez ocijenjen je kao nesiguran", rekla je.

Dovoljno blizu da se vidi pilot

Ove fotografije, objavljene u četvrtak, prikazuju da je ruski avion letio toliko blizu američkom da se može vidjeti pilot ruskog aviona. Slike također potvrđuju da je ruski avion bio naoružan.

Rusi osporavaju da je njihova letjelica bila u krivu tijekom ovog susreta te da je presrela američki avion jer se "približavao ruskoj granici".

"U pratnji drugih aviona, RC-135 se pokušao približiti ruskom borbenom avionu što je izazvalo njegov odgovor", reklo je rusko ministarstvo.

Deset minuta kasnije, drugi američki RC-135 ušao je u zonu gdje ga je dočekao ruski Su-27, tvrdi ministarstvo.

Iznimka, a ne pravilo

Od početka lipnja na Baltičkom moru došlo je do više od 30 interakcija između ruskih i američkih aviona i brodova, dužnosnik SAD-a rekao je CNN-u. Većina ovih interakcija bila je sigurna i profesionalna, zbog čega je ovaj incident toliko značajan.

"Većina interakcija koja se dogodi, uključujući presijecanja s obje strane, su sigurne. Ovo je iznimka, a ne pravilo. Ipak, mi smo djelovali unutar međunarodnog zračnog prostora i nismo učini ništa čime bismo ovo izazvali", rekao je glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene