449435
449435
449435
449435
449435

DOŠAO MU NA SAMO 3 METRA Ruski Su-27 izazvao novi incident

  • , 07.09.2016., 20:41
  • Autor:
  • komentara

Pilot američkog izviđačkog zrakoplova koji je bio u redovitoj ophodnji iznad Crnog mora rekao je da ga je presreo ruski bojni zrakoplov na "nesiguran i neprofesionalan" način, kazala su dvojica američkih obrambenih dužnosnika.

 
 
 
 
Američki P-8 i ruski Su-27 (Foto: AFP)
Američki P-8 i ruski Su-27 (Foto: AFP)

Dužnosnici, koji su željeli ostati neimenovani, kazali su da su se dva zrakoplova mimoišla više puta, jednom nesigurno.

"Budu ondje gore 12 sati i bude mnogo susreta. Ali samo jedan od tih incidenata pilot je ocijenio nesigurnim", rekao je dužnosnik, preciziravši da se ruski zrakoplov približio američkom na 3 metra.

Američki dužnosnici sada razgovaraju s pilotom i proučavaju incident kako bi utvrdili treba li ga spomenuti na godišnjem sastanku s ruskim dužnosnicima o ozbiljnijim incidentima te vrste, dodao je.

U incidentu su sudjelovali ruski Suhoj Su-27 i američki izviđački zrakoplov P-8, rekao je drugi dužnosnik.

Ove godine zabilježen je niz sličnih incidenata. U travnju dva ruska zrakoplova proletjela su u blizini američkog razarača u Baltičkom moru.

Takvi događaji podsjećaju na Hladni rat, kada je niz takvih bliskih susreta doveo do potpisivanja bilateralnog sporazuma 1972. u cilju izbjegavanja opasnih susreta na moru koji su potpisali tadašnji američki ministar mornarice John Warner i sovjetski admiral Sergej Gorškov. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se