Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ovo nije kraj''

Sudska odluka koja bitno mijenja ženska prava: Zabranili pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šestog tjedna trudnoće stupila je na snagu u srijedu rano ujutro nakon što američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu.

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje.

Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea, važne presude koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji.

Američka organizacija Planned Parenthood i drugi pružatelji ženskih zdravstvenih usluga te liječnici nastojali su osporiti taj zakon na saveznom sudu u Austinu u srpnju, navodeći da se njime krši ustavno pravo na pobačaj.

Zakon, potpisan 19. svibnja, neobičan je po tome što omogućuje privatnim građanima da tuže pružatelje usluge pobačaja i svakoga tko "pomogne ili potakne" na pobačaj nakon šestog tjedna. Građani koji bi dobili takve parnice imali bi pravo na najmanje 10.000 dolara.

Pročitajte i ovo Ultrazvuk, ilustracija - 2 Inicijativa Freda Matića Rezolucija o općem pravu na pobačaj podijelila društvo. Oglasila se Crkva, burna rasprava i u Saboru, javili se i liječnici

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pučani bili protiv Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Sud još uvijek može staviti zabranu na čekanje, a nijedan sud još nije donio odluku o njezinoj ustavnosti, napisao je na Twitteru Stephen Vladeck, profesor Pravnog fakulteta u Austinu.

"Bez obzira na to što će neki reći, ovo nije 'kraj' Roea", napisao je Vladeck.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene