Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema zime

U Norveškoj temperatura -42, ljude baš briga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška bilježi hladnoću, kakva u toj zemlji nije bila već punih 20 godina. Živa u barometru u toj se zemlji spustila na nevjerojatnih -42 stupnja Celzija!

Ipak dok ostatak Europe teško izlazi na kraj s polarnim hladnoćama, svakodnevni život u Norveškoj, čini se, ne pati od tih problema i sasvim normalno se odvija, prenosi agencija AP. U gradu Tynsetu, na istoku Norveške, djeca se na ekstremnoj smrzavici igraju ispred škole, a ljudi normalno obavljaju svoj svakodnevni shopping, bez obzira na činjenicu da moraju automobile ostaviti upaljene, kako im se motori ne bi zamrznuli.

Pročitajte i ovo Valentin Crljenko i Katarina Jusić Mezga Snijeg donio probleme Teretni kamioni unatoč zabrani izišli na staru cestu: "Pojedinci se ne pridržavaju pravila, pa se događaju nezgode" Nevrijeme u New Yorku - 2 Mnogi su bez struje Ekstremni vremenski uvjeti: Velika zimska oluja pogodila istok SAD-a, a stiže još jedna nevolja

>> Snijeg i led okovali sjevernu Europu

Val polarne hladnoće prometno blokirao dio Europe i SAD-a

Europa i velik dio SAD-a i u nedjelju su izloženi valu polarne hladnoće praćene obilnim snijegom koji onemogućuje polijetanje zrakoplova iz zračnih luka i blokira prometnice, osobito u Njemačkoj, prenose svjetske agencije. Cestovni promet u sjevernoj Njemačkoj u nedjelju je bio gotovo u potpunosti paraliziran - oko 200 vozača ostalo je zarobljeno na autocesti A20 u svojim automobilima. 'Stanje na sjeveru zemlje mogu opisati dramatičnim. Na autocesti A20 vozači i njihove obitelji proveli su cijelu noć. U nedjelju ujutro u pomoć im je stigla policija', rekla je Maxi Hartung iz središnjeg Njemačkog autokluba, dodavši kako su neki dijelovi autoceste koja prolazi državom Mecklenburg Zapadnom Pomeranijom, u potpunosti blokirani. U okrugu Ostvorpommern proglašeno je izvanredno stanje.

Cijela je Njemačka prekrivena snijegom, osobito sjever i istok zemlje. U Leipzigu ga ima 29 cm, u Berlinu 27 cm, u Hamburgu 12 cm, a meteorolozi najavljuju nastavak padalina. Zračni i željeznički promet također su uglavnom blokirani, osobito u području Frankfurta i međunarodne frankfurtske zračne luke, treće u Europi po fluktuaciji putnika. U nedjelju je otkazan 61 let, a dan prije čak 255 letova. Više od 400 putnika noć je provelo u zračnoj luci. Polarna hladnoća nije zaobišla ni Švicarsku. Međunarodna zračna luka u Ženevi u nedjelju je bila zatvorena, no tijekom dana, izvijestili su dužnosnici, zrakoplovi bi trebali nesmetano početi slijetati i polijetati. U francuskoj zračnoj luci blizu Lyona noć na nedjelju provelo je oko 1.000 putnika. Tijekom noći i u Velikoj Britaniji je palo puno snijega, no manje nego što su meteorolozi predvidjeli. Glavne zračne luke u nedjelju ujutro otvorene su, no zrakoplovi slijeću i polijeću neredovito. Eurostar je osigurao prometovanje dvaju od tri vlaka. Probleme u zračnom i željezničkom zbog nevremena u prometu imaju Poljaci i Nizozemci.

U Sjedinjenim Državama val polarne hladnoće uz obilan snijeg iznenadio je južni dio zemlje - osobito Floridu, gdje je zabilježena dosad rekordno niska temperatura od minus osam stupnjeva Celzija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene