Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg usporio promet

Snijeg i led okovali sjevernu Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europu je u subotu zahvatio val iznimno hladnog vremena, a obilne snježne padaline uzrokovale su velika kašnjenja u prometu, napose u Njemačkoj i u Francuskoj.

Snijeg, led i hladnoća prekidaju promet i ometaju redovne aktivnosti u zemljama sjeverne Europe, prenose u nedjelju agencije. Nekoliko stotina letova otkazano je, a nekoliko stotina kamiona, zametenih snijegom prisiljeno je čekati bolje vremenske uvjete na granici između Njemačke i Francuske.

Pročitajte i ovo Robert Fico Robert Fico posljednji u nizu Ministri, premijeri... U posljednjih 50 godina niz je europskih čelnika bilo žrtvama atentata Ukrajina na Eurosongu 2023. Pjesma manje važna Eurosong kao politička pozornica: Evo zašto neke zemlje glasaju jedna za drugu

U njemačkome Freiburgu, predstavnici Crvenog križa podijelili su deke vozačima zaustavljenim na putu prema njihovim odredištima, s obzirom na to da su glavne ceste u Francuskoj većinom zatvorene za prometovanje.

U Velikoj Britaniji je potrošnja plinskoga grijanja u zadnjih je nekoliko dana dosegnula rekordnu razinu zbog velike hladnoće.

Frankfurtska zračna luka otkazala više od 220 letova

Trenutačno imamo prostranu anticiklonu od Sjevernog mora do skandinavskih otoka i prostranu depresiju nad sjevernim dijelom Italije', rekao je Michel Daloz iz francuskog meteorološkog zavoda, tumačeći vremenske prilike spojem struje vlažnog zraka sa sjeveroistoka i depresije čija je glavnina nad južnom Europom i Sredozemljem, a prenio je France Presse.

U Njemačkoj, frankfurtska zračna luka, treća po veličini u Europi, zbog snježne mećave i jakih udara vjetra otkazala je više od 220 zrakoplovnih letova, rekao je glasnogovornik zračne luke Timo Ross. Tijekom popodneva snijeg je prestao padati, ali je vjetar koji je i dalje puhao, otežavao promet, dodao je. Led debeo desetak centimetara prekrio je Elbu, rijeku koja se u Hamburgu ulijeva u Sjeverno more, po snimkama koje je u subotu navečer objavila njemačka javna televizija.

U Irskoj ne pamte takvu zimu od 1963.

Njemačka civilna zaštita preporučila je stanovnicima da se opskrbe namirnicama i lijekovima za 'tri do četiri dana'. Snijeg je padao i u Belgiji, gdje je promet ipak bio manje otežan nego što se predviđalo, a vlakovi i zrakoplovi prometovali su bez prekida tijekom cijelog dana.Francuska, koja je u petak zabilježila rekordnu dnevnu potrošnju zemnog plina, ponovno se našla pod snijegom koji je prekrio najveći dio njezina teritorija i otežavao cestovni, željeznički i zračni promet.

U Velikoj Britaniji stanje je u subotu ujutro bilo mirnije, premda se tijekom dana i u nedjelju očekuju nove snježne oborine, uglavnom na istoku zemlje. U Irskoj koja takvu studen ne pamti od 1963., u noći na subotu pao je novi snijeg zbog kojeg je zatvorena zračna luka u Dublinu. Velike količine snijega izazvale su kaos na cestama u Poljskoj, gdje je oko 25.000 kućanstava u Kielsu i u Katowicama, na jugu zemlje, ostalo bez struje.

I na većem dijelu španjolskog teritorija proglašena je opasnost od jakog vjetra, snijega i studeni, a nizozemska meteorološka služba upozorila je da će u subotu vladati "ekstremni" vremenski uvjeti. Grčka će pak poslati ekipe i opremu Albaniji kako bi joj pomogla u borbi s poplavama koje su pogodile sjever zemlje. U Rusiji je petero planinara izgubilo život u lavini na području sjevernog Kavkaza. Četvero iz te skupine uspjelo se izvući, a spasioci su poslije pronašli trupla ostalih petero, među kojima je bio i vodič, piše dpa.

>> Zima paralizirala SAD

U Britaniji su se dva muškarca utopila upavši u zamrznuto jezero, a devedesetogodišnjakinja je pronađena mrtva u svom vrtu, gdje se vjerojatno spotaknula i pala. U Britaniji je 25 osoba poginulo u naletu hladnoće uoči Božića. Bugari pak uživaju u neobično toplu i sunčanu vremenu, s temperaturom do 20 Celzijevih stupnjeva. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene