Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irska zastava kod pro-britanskog područja

U neredima u Belfastu ozlijeđeno pet policijaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet policijskih službenika ozlijeđeno je u petak navečer u neredima u Belfastu koji su izbili zbog vješanja irske zastave blizu pretežno pro-britanskog područja, objavila je policija.

Više od 100 mladih prosvjednika bacala je cigle i boce na policajce u Newtownabbeyu, sjevernom predgrađu Belfasta, a zapaljen je i najmanje jedan automobil, kazao je glasnogovornik policije.

Pročitajte i ovo Londonderry (Foto: Dnevnik.hr) Posjetili smo Londonderry Sjeverna Irska zbog Brexita doslovce hoda po rubu nasilja: "Sve je moguće. To je ono što nas plaši" Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Vrlo napeto ozračje Reporterka Dnevnika Nove TV u Sjevernoj Irskoj: "Brexit je ovdje kao santa leda koja bi mogla uništiti ionako krhki mir"

>> Belfast: Prosvjednici ciglama i bocama na policiju, oni uzvratili vodenim topovima

Problem je nastao kada je pro-britanska mladež pokušala ukloniti irske zastave sa rasvjetnih stupova.

Mirovnim sporazumom sklopljenim 1998. godine uglavnom je okončano tri desetlječa dugo vjersko nasilje u britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj, uglavnom između katoličkih irskih nacionalista koji traže sjedinjenje s Irskom i pretežno protestantskih lojalista koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva. No Belfast je ostao vjerski podijeljen grad.

Lojalisti su započeli nerede u prosincu i siječnju nakon odluke gradskog vijeća - u kojem irski nacionalisti imaju većinu - o skidanju zastave Ujedinjenog Kraljevstva ispred gradske vijećnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene