Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakoni o dopuštenom prekidu trudnoće i njihova primjena vrlo su raznoliki u 27 zemalja Europske unije. Tako je abortus zabranjen u Irskoj i na Malti, dok su Nizozemska, Velika Britanija i Švedska prema njemu najtolerantije.


U više od polovice članica EU pobačaj je dopušten na zahtjev žene do 12-og tjedna trudnoće (18 u Švedskoj), a to su Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Mađarska, Njemačka, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švedska.

Vezani članci Ilustracija: Thinkstock Šokantna izjava američkog svećenika: "Pobačaj je veće zlo od pedofilije. Pedofilija ne ubija" Slika nije dostupna 'Zabrana pobačaja mogla bi dovesti do velike smrtnosti'

U nekima od tih zemalja žene su dužne proći određen rok za
razmišljanje koji traje od dva do šest dana.

U praksi je, međutim, Švedska najliberalnija i prekid trudnoće je u njoj dopušten do 22 tjedna uz odobrenje zdravstva. 

Maloljetnice ne moraju dobiti dozvolu roditelja za pobačaj čije troškove snosi zdravstveno osiguranje.

Ni u Francuskoj maloljetnice ne moraju dobiti dopuštenje roditelja, ali moraju biti u pratnji odrasle osobe koju same izaberu.

U Njemačkoj je za prekid trudnoće potrebna potvrda da je žena prošla savjetovalište i u praksi nije jednostavno ishoditi prekid trudnoće.

U drugoj skupini zemalja koje dopuštaju pobačaj iz socijalnih razloga (ekonomskih, socijalnih i obiteljskih) su Britanija, Finska, Italija, Luksemburg i Nizozemska.

U trećoj su skupini Poljska, Španjolska, Portugal i Cipar gdje se prekid trudnoće dopušta u slučaju silovanja i medicinskih indikacija za izazvani pobačaj kao što su opasnost za život majke i malformacija fetusa.

Pobačaj je potpuno zabranjen u Irskoj te na Malti (čak i u slučaju silovanja), osim ako je u opasnosti život žene, a što uključuje i samoubojstvo.