Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska je s puno rezerve dočekala obećanje Europske unije da će joj pomoći podnijeti prihvat više od dva milijuna sirijskih izbjeglica prisutnih na njezinu tlu, žaleći se na manjak financijskih sredstava i posebice kašnjenje te podrške.


Predsjednik Komisije EU Jean-Claude Juncker u ponedjeljak je predstavio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu "nacrt plana djelovanja" namijenjen zaustavljanju ili barem usporavanju priljeva migranata koji svakodnevno na svaki način pokušavaju napustiti Tursku i ući u Europu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija' Slika nije dostupna Pusić: 'Kada Njemačka zatvori granice, sve se zatvara, uključujući i hrvatske granice'

U zamjenu za financijsku podršku od 1,1 milijarde eura, Bruxelles pritišče Ankaru da zadrži kandidate za odlazak na svojem teritoriju postavljanjem prihvatnih centara za podnositelje zahtjeva za azilom. EU se također zalaže da Turci pojačaju pomorski nadzor svojih obala, odakle većina migranata kreće u pravcu obližnjih grčkih otoka.

Merkel: 'Tko smo mi da branimo kršćane diljem svijeta ako kažemo nećemo muslimane ili džamiju u našoj zemlji'

Očekivano, turska vlada dočekala je sa skepsom pa čak i ljutnjom apele Bruxellesa.

"EU-u se žuri, nama ne", izjavio je neimenovani dužnosnik turske vlade, "ali mi već četiri godine radimo ono što piše u tom planu". "Financijski okvir predviđen tim planom također bi se trebao povećati", dodao je on.

Prema službenoj procjeni, gotovo 2,5 milijuna osoba - 2,2 milijuna Sirijaca i 300.000 Iračana, sklonilo se unazad četiri godine u Turskoj bježeći od rata u svojoj zemlji. Ankara tvrdi da je već utrošila više od 6,5 milijardi eura za njihov prihvat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook