Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dan

Počelo prebrojavanje glasova u Turskoj: "Nakon 30 posto prebrojanih glasova, jasno je da postoje samo dvije opcije"

Aktualno Galerija Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan Foto: Afp Ali Murat Kutvan, Istanbul Ali Murat Kutvan, Istanbul Foto: DNEVNIK.hr Funda Altugan, Ankara Funda Altugan, Ankara Foto: DNEVNIK.hr Zatvorena birališta u Turskoj - 1 Zatvorena birališta u Turskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +7 Zatvorena birališta u Turskoj - 2 Galerija 1/12 >>
Milijuni birača glasovali su na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Tek navečer će se znati je li se predsjednik Recep Tayyip Erdoğan uspio održati na vlasti, a za sad se šire oprećne informacije o tome tko je u vodstvu.

Glavni izazivač Erdoganu je kandidat ujedinjene oporbe, Kemal Kılıçdaroğlu. Predsjednički kandidat za pobjedu mora osvojiti više od 50 posto glasova.

"Ovi izbori pokazuju važnost demokracije. Naši glasovi će pokazati kako želimo da se nama upravlja", rekao je Funda Altugan iz Ankare.

"Očekujem da ću se probuditi u Turskoj koja je pravedna, predivna, mirna, s radnicima koji dobivaju dio koji im pripada", poručio je Ali Murat Kutvan iz Istanbula.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Odlazi li Erdogan? Ivana Petrović iz Ankare uoči turskih izbora: "Poručeno je vojsci da bude u pripravnosti ako će trebati"

A sve reakcije uživo iz Turske u Dnevniku Nove TV donijela je reporterka Ivana Petrović.

"Kada govorimo sada o svim mogućim scenarijima, realni su meni se čini, a sve ovidi o dinamici pada i rasta, realna su dva: ili će Erdogan obijediti u prvom krugu ili će objica ići u drugi krug. Šanse Kilicdaroglua da pobijedi u prvom krugu su u ovom trenutku male", rekla je Petrović nakon 30 posto prebrojanih glasova, a do sada ih je već prebrojano oko 60 posto.

Erdogan je na izbore izašao sa svojim tradicionalnim partnerima dok je njegov ključni oponent okupio oporbene stranke i dobio podršku Kurda.

"Kurdi su ovdje relevantno biračko tijelo. Njihova noseća stranka je u prošlom sazivu imala 54 mjesta u parlamentu", pojasnila je Petrović i istaknula: "Erdoganu se mora priznati da je prvi otvorio kurdsko pitanje, oni su i glasali za njega." Međutim, situacija se od tada jako promijenila, a velik broj Kurda danas leži po turskim zatvorima pa ne čudi što su podršku dali Kilicdarogluu.

Kilicdaroglu se oglasio i rekao da vodi protiv aktuanog predsjednika unatoč tome što su državni mediji u prvim rezultatima Erdogana stavljali u vodstvo.

Izvori iz oba stožera rekli su da će se, na temelju djelomičnih rezultata, predsjednički izbori vjerojatno održati u drugom krugu 28. svibnja, pri čemu niti jedan od dva glavna kandidata neće dosegnuti prag od 50 posto potreban za izravnu pobjedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dmitrij Peskov Kratka i jasna poruka Moskve: "Kategorički ne prihvaćamo optužbe za miješanje u turske izbore"

Navodeći manipulaciju u izvješćivanju ranih rezultata na prethodnim izborima, oporbeni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu rekao je da se nitko ne bi trebao obazirati na rezultate koje je objavila državna agencija Anadolu.
Svježi rezultati Anadolije koje prenose turski mediji pokazali su da Erdogan vodi s 51,84 posto glasova u usporedbi s Kilicdarogluom s 42,5 posto. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene