Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazi li Erdogan?

Ivana Petrović iz Ankare uoči turskih izbora: "Poručeno je vojsci da bude u pripravnosti ako će trebati"

Aktualno Galerija Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Povijesni izbori u Turskoj - 1 Povijesni izbori u Turskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Povijesni izbori u Turskoj - 2 Povijesni izbori u Turskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Povijesni izbori u Turskoj - 3 Povijesni izbori u Turskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Povijesni izbori u Turskoj - 4 Galerija 1/6 >>
Nakon 20 godina na vlasti, protiv predsjednika Erdogana ujedinila se gotovo cijela oporba. Njihovom kandidatu ankete daju i laganu prednost. Povijesne turske izbore prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Nitko ozbiljan se ovdje u Ankari ne usuđuje predviđati rezultate. Tim više što te silne agencije koje ovih dana iznose svoje predikcije teško je razlučiti koje od njih su neovisne, a koje od njih su plaćene od režima. Jednako tako i mediji. Ja moram reći da je 90 posto medija općenito u Turskoj pod kontrolom Erdoganove strukture uključujući privatne medije", pojasnila je Ivana Petrović.

Istaknula je da je Kemal Kilicdaroglu ozbiljan kandidat s velikim šansama koji je okupio sranke različitih svjetonazora.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan predsjednički izbori Turska odlučuje: Erdogan obećao mirnu tranziciju ako izgubi

"On želi Tursku vratiti na Ataturkova izvorišta, napraviti od nje demokratsku republiku. Vrlo je umjeren. Podržavaju ga mladi, podržavaju ga Kurdi. Ima dosta velike šanse. Međutim ne smijemo zanemariti šanse i moć Erdogana koji je 20 godina na vlasti", napomenula je Petrović.

Erdogan je tijekom tog perioda ukinuo brojne demokratske principe i vrjednosti. Sebi je dodijelio moć koja seže do lokalnih razina. Beznačajnim je učinio parlament, eutanazirao je premijera kao instituciju i sve u svemu ima enorman utjecaj.

"Ovoga puta je prvi put nakon 20 godina Erdogan ozbiljno ugrožen. Ono što možemo reći je da sigurno neće dobiti velike gradove ni urbane sredine poput Ankare , Istanbula i Izmira to čvrsto drže republikance", rekla je Petrović.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Izbori u Turskoj Turski autokrat odgovara mnogima: Erdoganov poraz mogao bi biti loša vijest za Europsku uniju

"Što se tiče sigurnosti novinari u Ankari dobili su upozorenje od kolega da ne idu na neke punktove na neka mjesta. Svemu tome kumuje izjava ministra unutarnjih poslova koji je rekao da je poručio vojsci da bude u pripravnosti ukoliko će oni trebati", ispričala je Petrović i zaključila: "Ja bih prije rekla da je to još jedan pokušaj zastrašivanja ljudi neredima, vojskom, suzavcem ili nećim što se može dogoditi."

Rezultate izbora možemo očekivati sutra oko ponoć.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene