Američki imigracijski agenti idućeg tjedna kreću u masovne racije diljem zemlje kako bi među ostalima uhitili tinejdžere koji su u zemlju ušli bez skrbnika i sumnja se da su članovi bandi, u sklopu žešćeg okršaja predsjednika Donalda Trumpa s ilegalnom migracijom.


Akcije bi trebale početi u nedjelju i trajati do srijede, stoji u internim uputama dostupnima Reutersu.

Vezani članci Racija u zagrebačkom restoranu Dobar tek, ovo je racija! Policija upala u ilegalni restoran, zatekli 34 osobe, vlasnik priveden Racija u noćnom klubu Pogledajte snimku otkrivanja ilegalnog noćnog kluba u Zagrebu: Nisu se nosile maske, pronađen je i pištolj...

Cilj racija su 16-godišnjaci i 17-godišnjaci, stoji u dokumentu.

U agenciji za migracije navode da se osoba smatra pripadnikom bande ako ispunjava dva ili više kriterija, uključujući ako ima tetovažu bande, kreće se u područjima kojima bande operiraju ili nosi odjeću karakterističnu za pojedinu kriminalnu skupinu.

Agenti ističu da su te osobe prijetnja nacionalnoj i javnoj sigurnosti.

Trump, koji je obećao pojačati borbu protiv ilegalnih migracija, prioritetom smatra članove bande Mara Salvatrucha ili MS-13 sa sjedištem u El Salvadoru.

Odvjetnik specijaliziran za pitanje migracija David Leopold upozorava da bi u racijama mogla stradati nedužna djeca.

"U puno slučajeva djeca ne ulaze u bande dobrovoljno, nego im stariji članovi prijete i prisiljavaju ih da stave tetovažu ako žive u određenom kvartu", rekao je.

Mete racija bit će i roditelji koji su ilegalno prešli granicu s djecom i za koje je izdan sudski nalog za deportaciju, kao i imigranti koji su u SAD ušli kao djeca bez skrbnika i u međuvremenu su navršili 18 godina, navodi se u uputama.

Administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame također se 2016. obračunala s tim dvijema skupinama, ali je agentima naredila da prioritetno deportiraju samo one koji su počinili teški zločin ili su nedavno stigli u SAD.

Slučaj samohrane majke četvero djece

Reuters piše o slučaju samohrane majke s četvoro djece koja se u petak skrila u crkvi u Connecticutu nakon što su savezne vlasti naredile da se deportira u rodnu Gvatemalu.

Nury Chavarria, koja je u SAD stigla 1993. i zatražila politički azil zbog političkih nemira i nasilja u domovini, trebala je u zrakoplovu za Gvatemalu biti u četvrtak.

Umjesto toga 43-godišnjakinja je potražila utočište u pentakostalnoj crkvi u New Heavenu. Radi se o samohranoj majci četvoro djece od devet do 21 godinu, od kojih jedno boluje od cerebralne paralize.

Svo četvoro djece rođeno je u SAD-u i američko državljanstvo stekli su automatizmom.

Zahtjev za azilom joj je odbijen i tehnički je u zemlji od 1999. boravila ilegalno, no ostanak joj je bio zajamčen na temelju humanitarnih razloga budući da je sama podizala djecu. (HINA)