Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj su mlađi od 18 godina

Kreću masovne racije u SAD-u: Tetovaža ili odjeća bande odsad dovoljni za deportaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki imigracijski agenti idućeg tjedna kreću u masovne racije diljem zemlje kako bi među ostalima uhitili tinejdžere koji su u zemlju ušli bez skrbnika i sumnja se da su članovi bandi, u sklopu žešćeg okršaja predsjednika Donalda Trumpa s ilegalnom migracijom.

Akcije bi trebale početi u nedjelju i trajati do srijede, stoji u internim uputama dostupnima Reutersu.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji U posebnom su kompleksu Ministarstvo se oglasilo o djeci u Zambiji: "Preuzele su ih službe socijalne skrbi" Ilustracija Po drugi put Ponovno racija u uredima Europskog parlamenta: Policija istražuje korupcijski skandal

Cilj racija su 16-godišnjaci i 17-godišnjaci, stoji u dokumentu.

U agenciji za migracije navode da se osoba smatra pripadnikom bande ako ispunjava dva ili više kriterija, uključujući ako ima tetovažu bande, kreće se u područjima kojima bande operiraju ili nosi odjeću karakterističnu za pojedinu kriminalnu skupinu.

Agenti ističu da su te osobe prijetnja nacionalnoj i javnoj sigurnosti.

Trump, koji je obećao pojačati borbu protiv ilegalnih migracija, prioritetom smatra članove bande Mara Salvatrucha ili MS-13 sa sjedištem u El Salvadoru.

Odvjetnik specijaliziran za pitanje migracija David Leopold upozorava da bi u racijama mogla stradati nedužna djeca.

"U puno slučajeva djeca ne ulaze u bande dobrovoljno, nego im stariji članovi prijete i prisiljavaju ih da stave tetovažu ako žive u određenom kvartu", rekao je.

Mete racija bit će i roditelji koji su ilegalno prešli granicu s djecom i za koje je izdan sudski nalog za deportaciju, kao i imigranti koji su u SAD ušli kao djeca bez skrbnika i u međuvremenu su navršili 18 godina, navodi se u uputama.

Administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame također se 2016. obračunala s tim dvijema skupinama, ali je agentima naredila da prioritetno deportiraju samo one koji su počinili teški zločin ili su nedavno stigli u SAD.

Slučaj samohrane majke četvero djece

Reuters piše o slučaju samohrane majke s četvoro djece koja se u petak skrila u crkvi u Connecticutu nakon što su savezne vlasti naredile da se deportira u rodnu Gvatemalu.

Nury Chavarria, koja je u SAD stigla 1993. i zatražila politički azil zbog političkih nemira i nasilja u domovini, trebala je u zrakoplovu za Gvatemalu biti u četvrtak.

Umjesto toga 43-godišnjakinja je potražila utočište u pentakostalnoj crkvi u New Heavenu. Radi se o samohranoj majci četvoro djece od devet do 21 godinu, od kojih jedno boluje od cerebralne paralize.

Svo četvoro djece rođeno je u SAD-u i američko državljanstvo stekli su automatizmom.

Zahtjev za azilom joj je odbijen i tehnički je u zemlji od 1999. boravila ilegalno, no ostanak joj je bio zajamčen na temelju humanitarnih razloga budući da je sama podizala djecu. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene