Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetska banka: Wolfowitz ipak prekršio propise

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Interna komisija Svjetske banke (WB) zaključila je kako je predsjednik banke Paul Wolfowitz prekršio kadrovske propise kada je dogovorio promociju i povišicu za svoju partnericu Shahu Rizu 2005. godine, izvijestili su jučer navečer američki mediji, pozivajući se na izvore koji imali uvid u neobjavljeno izvješće komisije.

Posebni "ad hoc" odbor WB-a ispitivao je optužbe da je Wolfowitz bio u sukobu interesa odlučujući o Shahi Rizi, stručnjakinji banke za Bliski istok, koja je 2005., kada je Wolfowitz preuzeo dužnost direktora, prešla na rad u State Department.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve zbog Poljske Europski parlament tuži Europsku komisiju: "Očekujemo da će djelovati na dosljedan način. Riječi se moraju pretvoriti u djela" Slika nije dostupna ZAKONIMA PROTIV KRIMINALA Europska komisija: Potrebna je bolja razmjena podataka kako bi se izbjegle utaje poreza

Jedan izvor kazao je za CNN kako je odbor zaključio da je Wolfowitz kod kritičnih odluka o unapređenju i povišici od 60.000 dolara godišnje za Rizu, prekršio pravila banke, ali kako nije utvrđeno da je djelovao u "lošoj vjeri".

Prema podacima iz kronologije afere, sam etički odbor WB-a je 2005. preporučio Wolfowitzu da Rizu premjesti uz unaprijeđenje i povišicu, jer prema pravilima banke više nisu mogli raditi zajedno, no spornom se pokazala visina povišice koja je, kada se za nju doznalo, izazvala revolt zaposlenika WB-a koji su jedinstveni u zahtjevu za njegovom ostavkom.

Direktor za strategiju i vanjske poslove WB-a Kevin Kellems, jedan od vodećih Wolfowitzevih pomoćnika u ponedjeljak je podnio ostavku, objavio je glasnogovornik banke Geetanjali S. Chopra.

Od pokretanja istrage oko mogućeg Wolfowitzevog sukoba interesa, Bijele kuća mu je u više navrata izrazila podršku, a predsjednik George W. Bush je kazao kako smatra da on treba ostati na čelu Svjetske banke.

Prije prelaska u WB Wolfowitz je bio drugi čovjek Pentagona i jedan od vodećih ideologa u "neokonzervativnoj" Bushevoj administraciji, a smatran je i jednim od arhitekata rata u Iraku.

Očekuje se da bi nalazi odbora mogli biti objavljeni u utorak tijekom dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene