Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Švicarci glasuju za novi glavni grad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajanstvena organizacija pozvala je Švicarce na glasovanje SMS-om kako bi izabrali najdraži grad.

Od početka siječnja u najvećim su gradovima Švicarske osvanuli veliki plakati kojima se građani pozivaju da između sadašnjega glavnoga grada federacije Berna te Basela, Ženeve i Zuericha izaberu koji im je najdraži.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Slika nije dostupna Napad na Bar U pucnjavi u Baselu dvoje mrtvih, jedan teško ranjen

Još se ne zna tko stoji iza te kampanje i koji su motivi organizatora.

'To je jedan odbor koji želi ostati anoniman', kaže Christof Hotz koji organizira postavljanje postera za oglašavačku agenciju APG Affichage.

Hotz odbija objasniti želi li se tom kampanjom ostvariti promjena glavnoga grada, a prema švicarskom sustavu građani moraju skupiti stotinu tisuća glasova i time ostvariti pravo na sazivanje referenduma za promjenu ustava.

Web stranica kampanje je www.neue-hauptstadt.ch, koja sugerira ideju o novome glavnom gradu. Na toj se stranici prati trenutačno stanje i vidljivo je kako vodi Basel s više od polovice glasova.

Glasovanje SMS porukama završava 14. siječnja.

'Riječ je o običnom glasovanju SMS-om', objasnio je Hotz u
telefonskome razgovoru za Reuters. 'Rezultati će biti objavljeni na internetskoj stranici, a onda ćemo vidjeti što će biti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene