Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAJU DEFICIT

Sveta Stolica prvi put objavila proračun svoje uprave za imovinu, doznajte koliko nekretnina posjeduje u Italiji i svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u financijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u nastojanju da njegovo poslovanje bude transparentnije.

U subotu je objavljen financijski pregled Svete Stolice za 2020. godinu, a objavljen je i proračun Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA).

Pročitajte i ovo Papa Franjo Izbjegava raskoš Papa će biti pokopan izvan Vatikana Papa Franjo na audijenciji Iz Vatikana Papa Franjo objavio kakvo mu je zdravstveno stanje: "Još uvijek sam živ"

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plaće, zadužena je za javnu nabavu i ljudske resurse.

Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica financijskog materijala.

Na 30 stranica proračun APSA-e pokazuje da Vatikan posjeduje 4051 nekretninu u Italiji te oko 1120 u inozemstvu, uključivo veleposlanstva u svijetu.

Samo 14 posto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj cijeni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi.

Nekih 40 posto nekretnina u najmu su ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice.

Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmjenim četvrtima Londona, Ženeve, Lausannea i Pariza.

Prekretnica

Zgrada u Londonu u okrugu South Kensington donijela je Vatikanu goleme gubitke otkako je kupljena 2014.

U utorak počinje suđenje za deset osoba povezanih s tom akvizicijom, a među njima je istaknuti kardinal. Tereti ih se za financijske malverzacije, pranje novca, utaju i iznuđivanje te zloporabu dužnosti.

Otac Juan Antonio Guerrero, pročelnik Tajništva za gospodarstvo, rekao je za portal Vatican News da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodana.

Suđenje će biti "prekretnica" u vatikanskoj vjerodostojnosti u upravljanju financijama, rekao je o. Guerrero te naglasio da se nešto slično više neće moći dogoditi jer su poduzete mjere koje će takve prevare spriječiti.

Lani je papa Franjo upravljanje financijama oduzeo Državnom tajništvu i prenio u nadležnost APSA-e.

Zasebni financijski izvještaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 milijuna eura za 2020., što je pad u odnosu na 79,2 milijuna deficita u 2019. godini.

Proračun Svete Stolice obuhvaća središnju upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svijetu, te njezina diplomatska predstavništva i urede za odnose s javnošću.

Grad Vatikan, uključivo Vatikanske muzeje i Vatikansku banku, imaju zaseban proračun.

Da bi pokrpao deficit iz 2020., nekih 50 milijuna Vatikan je preuzeo iz milodara Petrov novčić.

Milodar „Petrov novčić“ predstavlja znak vjerničke solidarnosti s Papom da bi mogao obavljati redovite poslove, ali i kako bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao pomoći mjesnim Crkvama.

Pandemija covida-19 uvelike je utjecala na pad vatikanskih prihoda u 2020.

Primjerice Bazilika sv. Petra i Vatikanski muzeji, koje je u 2019. posjetilo oko 6 milijuna ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tijekom 2020.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene