Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski socijaldemokratski premijer Goran Persson u ponedjeljak je predsjedniku parlamenta podnio svoju i ostavku cijele vlade nakon neuspjeha ljevice na parlamentarnim izbora u nedjelju, priopćeno je iz službenog izvora.


"Susreo se s predsjednikom parlamenta Bjornom von Sydowom i raspravljali su 15 do 20 minuta", kazala je Perssonova glasnogovornica Anna Helsen. Goran Persson (57) bio je na čelu vlade 10 godina.

Vezani članci Miroslav Škoro Škoro nakon ostavke: "Ovo je posljedica slijeda događaja koji je u zadnjih dvije i pol godine provukao moju obitelj i mene kroz odvratno blato" Japanski premijer Shinzo Abe Najdugovječniji japanski premijer objavio da odlazi s dužnosti zbog narušenog zdravlja

Von Sydow trebao bi u utorak razgovarati sa šefovima sedam
parlamentarnih stranaka prije nego zatraži od Fredrika Reinfeldta (41), šefa desnog oporbenog saveza i čelnika umjerenih, da formira vladu.

Na otvaranju jesenske sjednice švedskog parlamenta, 3. listopada,  njegov će predsjednik predložiti Reinfeldta za novog premijera. 

Parlament će 5. listopada glasovati o tom prijedlogu te bi sutradan Reinfeldt trebao predstaviti program svoje vlade kao i svoj kabinet. Savez desnog centra osvojio je 178 mjesta u parlamentu, lijevi blok 171.